KU anmäls för uppgifter om brittisk elitstyrka

Senaste nyheterna om Nato

KU anmäls för uppgifter om brittisk elitstyrka - Försvarsminister Peter Hultqvist anmäls till konstitutionsutskottet (KU) för sin handläggning av ärendet med den brittiska elitstyrkan Joint expeditionary force (Jef). Inte för att nyligen ha godkänt svenskt deltagande utan på grund av otillräcklig och "i bästa fall motstridig" information i riksdagen och i media.

- Försvarsministern har inte bara underlåtit att informera, utan har dessutom svarat nekande om att det skulle förekommit en beredning om deltagande i Jef vid frågor och interpellationer samt även till media. Det tycker vi är allvarligt, säger Lena Asplund, ledamot i försvarsutskottet (M) till SvD.

I sin anmälan till KU vill Asplund nu att utskottet granskar varför försvarsutskottet inte har "fått någon information rörande den beredning som skett i ärendet, trots att Sveriges försvarssamarbeten är en central del i Sveriges försvars- och säkerhetspolitik".

I fallet med en brittiska elitstyrkan är det, enligt anmälan, särskilt angeläget att lämna korrekt information eftersom det svenska medlemskapet i Jef innebär "ett substantiellt steg närmare centrala processer i Nato och därmed vara av stor vikt för riksdagen att ta del av".

Lena Asplund (M) till SvD:

- Från Moderaterna tycker vi det är oerhört positivt att Sverige ska delta i det brittiskledda snabbinsatsförbandet. Men deltagandet är en viktig säkerhetspolitisk fråga som bör förankras brett med riksdagens partier. Här har försvarsministern brustit.

Joint expeditionary force bildades vid Natos toppmöte i Wales 2014, som en direkt följd av krigsutbrottet Ukraina och den ryska annekteringen av Krim. Ursprungligen ingick då, förutom Storbritannien, även Danmark, Norge, Nederländerna, Estland, Lettland och Litauen i styrkan, samtliga medlemmar i Nato.

Samtidigt fattade Natoländernas stats- och regeringschefer också beslut om att förstärka försvarsalliansens närvaro i Östeuropa och Baltikum och även inrätta en särskild spjutspetsstyrka, Very high readiness joint task force (VJTF) med kapacitet att sättas in med kort varsel. 2017 vilar ansvaret för VJTF på Storbritannien.

I slutet av juni undertecknades avtalet mellan Sverige och Storbritannien om det svenska deltagandet i Jef vid en ceremoni i Stockholm. Vid samma tidpunkt anslöt sig även Finland till styrkan.

Såväl Sveriges Peter Hultqvist som Finlands Jussi Niinistö och den brittiske försvarsministern Michael Fallon var då noga med att påpeka att Jef är en brittiskledd styrka utan formell koppling till Nato.

Samtidigt kan styrkan, vid sidan av FN och EU, sättas in på uppdrag av just Nato och med tanke på att medlemsländerna främst kommer från Norden och Baltikum och det skärpta säkerhetsläget i Östersjöområdet är det ingen långsökt tanke.

Jef-styrkan opererar också helt enligt Natos doktriner och standarder vilket även det gör Nato till en tänkbar uppdragsgivare. Samtidigt är det just detta som S-MP-regeringen vill distansera sig från.

SvD kunde avslöja planerna på svenskt deltagande i Jef redan i september 2015, vilket då förnekades av försvarsministern.

Peter Hultqvist vill inte kommentera anmälan till KU.

Källa - 2017-07-10 18:43

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+