Lagförslaget som hotar oberoende rapportering

Senaste nyheterna om Nato

Lagförslaget som hotar oberoende rapportering - År 2010 följde jag under några månader en grupp svenska soldater i Afghanistan, ett unikt projekt eftersom jag inte hade några hämmande restriktioner utan kunde följa soldaterna ut på uppdrag, in i strider. Detta resulterade i boken "Krigare", den första ingående skildringen av vad svenska soldater egentligen gjorde på plats.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Men om den föreslagna lagändringen om utlandsspioneri som även omfattar journalister skulle klubbas igenom, lär det vara slut på sådana projekt. Det står klart efter att ha läst utredningens betänkande (SOU 2017:70) om förändringen av spionerilagen, som det varit märkligt tyst om.

Man vill alltså kriminalisera att känsliga uppgifter som Sveriges internationella samarbeten om fred och säkerhet sprids. Gott så, nuvarande lagstiftning räcker inte till och när till och med en generaldirektör ger bort försvarshemligheter kan det sannerligen behövas en uppstramning när det gäller säkerheten.

Problemet är att man även vill lägga till brott i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Att anskaffa och röja hemliga uppgifter som utgör "allvarliga men" för Sveriges förhållande till annan makt eller mellanstatlig organisation blir då ett brott även för journalister.

Vad innebär det i praktiken? Att en reporter som följer svensk trupp i strid inte kan rapportera om en annan nation av misstag dödar civilbefolkning? Att det blir straffbart att avslöja detaljer om Sveriges samarbete med Nato eller valfritt land? Att det blir omöjligt att publicera hemliga uppgifter om korruption inom FN? Att en ansvarig utgivare kan åtalas om ett land drar sig ur förhandlingar på grund av att känsliga uppgifter publicerats?

Svaren i betänkandet uteblir, liksom konsekvensanalyser och konkreta exempel på varför lagändringen behövs när det redan finns lagar och riktlinjer för journalistik och publiceringar. Medierna svämmar dessutom inte direkt över av avslöjanden om internationella samarbeten och de svenska militära internationella insatserna utomlands är snarare underrapporterade.

Redan nu krävs vanligtvis tillstånd från Högkvarteret för en reporter som vill besöka svenska soldater i exempelvis Mali. På plats är soldaterna bundna av sekretess och försiktiga med vad de säger. Oftast får journalisten nöja sig med en intervju på campen, i bästa fall åka ut med någon patrull. Djupare än så kommer inte de flesta journalister.

Utredarna säger sig inte vilja omöjliggöra för media att rapportera om internationella samarbeten, men i praktiken är det exakt vad som kommer ske om lagförslaget skulle klubbas igenom. För vem på fältet har kompetens att avgöra vad som är känsliga uppgifter? En skyttesoldat? En public affairs-officer? En analytiker från Must?

Självklart kommer militären att ta det säkra före det osäkra vilket i slutändan kommer innebära fler restriktioner, att insynen blir ännu mindre och ett fullgott journalistiskt arbete omöjligt att genomföra.
Medborgarna får då ingen oberoende rapportering, ingen granskning av oegentligheter, och det blir fritt fram för andra intressens påverkanskampanjer. Det är svårt att tro att detta är vad utredarna önskar.

Tidningsutgivarnas representant, Jeanette Gustafsdotter, ställer sig inte bakom utredningens förslag att lägga till brott i tryckfrihetslagen och YGL eftersom det helt enkelt inte framkom några skäl till varför det borde göras. Förhoppningsvis följer övriga remissinsatser hennes exempel. Att skydda landet är viktigt, men det är faktiskt också fria medier i en demokrati.

Källa - 2017-10-08 09:00

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+