Löfven ska prata allvar och charma Trump

Senaste nyheterna om Nato

Löfven ska prata allvar och charma Trump - USA:s uppmärksammade utspel om tullavgifter på stål och aluminium överskuggar dagens träff mellan president Donald Trump och statsminister Stefan Löfven i Vita huset.

Stålfrågan lär dominera vid sidan av handels- och säkerhetspolitik. Och mötet är Löfvens chans att skapa personlig kemi med Trump.

Löfven blir den förste EU-ledaren som träffar Trump efter förra veckans överraskande besked att 25-procentiga tullavgifter på stål och 10-procentiga på aluminium är på gång. Sådana tullar skulle slå hårt mot såväl svenska som europeiska bolag och planen har kritiserats av politiker och företagsledare. Frågan är om den tidigare fackföreningsledaren Löfven kan förhandla fram något slags undantag under sina timmar i Vita huset.

- Besöket blir än mer relevant och viktigt. Vi har en chans att tala med presidenten och handelsministern innan de fattar sitt slutgiltiga beslut, konstaterar närings- och innovationsminister Mikael Damberg, som ingår i delegationen, för TT.

Ett definitivt besked om tullarna väntas denna vecka. Företrädare för Trumpstyret har sagt att frågan om slutgiltiga procentsatser och eventuella undantag ligger helt hos presidenten.

Från EU-håll har man redan börjat diskutera hämndåtgärder som strafftullar på amerikansk whiskey och Levis-jeans. Enligt vad TT erfar har Löfven haft ett längre samtal med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker inför mötet med Trump. Damberg, som i dag möter handelsminister Wilbur Ross, säger att Sverige kommer att poängtera vikten av att USA:s åtgärder - som egentligen är en reaktion på billigt kinesiskt stål - inte bör slå mot landets allierade och handelspartners.

- Diplomati handlar om att skapa relationer. Men det innebär inte att man inte kan vara rak och tydlig.

Redan innan stålet dök upp på agendan stod det klart att just handel och innovation skulle stå i fokus under Washingtonbesöket. Trump hoppas sannolikt på fler svenska investeringar i USA och från blågult håll vill man lyfta fram svenska bolag och deras innovationskraft.

- Amerikaner i stort är imponerade av svenska bolags digitalisering, automatisering och gröna omställning, säger Damberg.

TT: Detta trots att Trumpstyret är mer klimatskeptiskt än tidigare Vita hus?

- De tycker att vi är spännande, inklusive vårt hållbarhetsarbete.

Säkerhetspolitiskt lär Trump och Löfven prata om Nato, Ukraina, Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd, läget i Mellanöstern och Nordkorea. Sist de träffades på tu man hand, i samband med högnivåveckan i FN:s generalförsamling i höstas, erbjöd Löfven Trump hjälp med just Nordkorea. Detta eftersom Sverige, till skillnad från USA, har mångåriga diplomatiska relationer med den hotfulla diktaturen.

Men det historiska mötet i Ovala rummet, presidentens arbetsrum i Vita huset, syftar också till att stärka den personliga relationen mellan de båda ledarna. Erik Brattberg, chef för Europaprogrammet vid tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace i Washington DC, säger att Stefan Löfven bör undvika alltför kontroversiella frågor och försöka få till ett "feel good"-möte.

- Donald Trump ser på länder utifrån vilket personligt förhållande han har till deras ledare. Om det blir bra stämning vid mötet kan den utnyttjas i andra sammanhang.

Statsministern anländer till Vita huset omkring klockan 20 svensk tid. Innan dess äter han lunch i USA:s kongress med företrädare för Swedish Caucus, en arbetsgrupp med kongressledamöter som i flera fall har svenskt påbrå eller som arbetar för att stärka de svenskamerikanska relationerna.

Tisdag:

Lunch med Swedish Caucus, en arbetsgrupp med kongressledamöter som arbetar för svenska intressen, i kongressen. Näringsminister Mikael Damberg och USA-ambassadör Karin Olofsdotter deltar.

Möte med president Donald Trump i Vita huset. En svensk näringslivsdelegation deltar vid en del av mötet. Utrikesminister Rex Tillerson och den nationelle säkerhetsrådgivaren HR McMaster deltar vid en annan del av mötet.

Pressträff tillsammans med president Trump.

Mottagning på Sveriges ambassad House of Sweden i Washington DC för att fira 200 år av diplomatiska relationer mellan länderna.

Onsdag:

Besök på Astra Zenecas dotterbolag Medimmune i Gaithersburg i Maryland.

Besök på Volvo Group Trucks i Hagerstown i Maryland.

Avslutande pressträff.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg deltar också. Den näringslivsdelegation som reser med består bland annat av Marcus Wallenberg, ordförande för SEB och Saab; Jacob Wallenberg, ordförande för Investors, Ericsson och ABB; Volvo AB:s vd Martin Lundstedt, Saabs vd Håkan Buskhe, Astra Zenecas vd Pascal Soriot, Ericssons vd Börje Ekholm och Business Swedens vd Ylva Berg.

Källa: statsrådsberedningen, Sveriges ambassad i Washington DC

Sveriges varuexport till USA, den viktigaste exportmarknaden utanför Europa, uppgår till omkring 75 miljarder kronor. Importen från USA uppgår till cirka 30 miljarder kronor.

USA är Sveriges viktigaste investeringsmarknad. Cirka 1200 företag med anknytning till Sverige verkar i USA (bland dem Volvo Trucks och Astra Zeneca) vilket beräknas skapa över 300 000 arbetstillfällen.

I Sverige finns omkring 1500 amerikanskägda bolag (bland dem exempel Facebook och Apple) vilka sysselsätter närmare 70 000 personer.

Källa: utrikesdepartementet

De första svenska migranterna kom till delstaten Delawares stränder redan 1638 och på 1800-talet utvandrade flera hundratusen svenskar till USA. I dag beräknas miljontals svenskamerikaner leva på båda sidorna Atlanten.

Den 29 april 1818, för nästan 200 år sedan, presenterades USA:s första sändebud sina kreditivbrev i Stockholm, en "minister" vid namn Jonathan Russel.

Relationerna mellan USA och Sverige beskrivs i dag som mycket goda och starka, av både det amerikanska och det svenska utrikesdepartementet.

Handeln mellan länderna är omfattande. Sverige och USA samarbetar även kring biståndsfrågor, försvar och säkerhetspolitik. Sverige är en så kallade EOP-partner till försvarsalliansen Nato och har bland annat bidragit till de USA-ledda insatserna i Afghanistan och Irak.

2013 besökte USA:s dåvarande president Barack Obama Sverige. Det var det första bilaterala besöket av en sittande president någonsin.

Senast en svensk statsminister var i Vita huset för ett möte med presidenten var i maj 2016, då den dåvarande presidenten Barack Obama bjöd in till ett nordiskt toppmöte. Även då var det Stefan Löfven som representerade Sverige.

Sedan Donald Trump tillträdde har han tagit emot såväl Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Norges statsminister Erna Solberg samt Finlands president Sauli Niinistö i Vita huset.

Källor: Svenska och amerikanska UD, USA:s Sverigeambassad

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-03-06 07:01

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+