Löfven Upplever att man känner sig osäker

Senaste nyheterna om Nato

Löfven Upplever att man känner sig osäker - Även bland de nordiska statsministrarna skapar Donald Trumps just avslutade Europabesök viss oro.

Sveriges Stefan Löfven bekymrar sig för klimatavtalet, men känner att den transatlantiska länken Sverige-USA håller.

- Alla som var med och skrev på klimatavtalet måste leva upp till det, säger Löfven till journalister vid de nordiska statsministrarnas informella möte i Bergen.

- Skulle det bli ifrågasatt av den amerikanska administrationen är det olyckligt, säger Löfven.

Det var dagen efter G7-mötet på Sicilien med bland andra USA:s president Donald Trump som Tysklands förbundskansler Angela Merkel konstaterade att USA inte längre är en pålitlig partner och att Europa måste ta sitt öde i egna händer.

- Tiderna då vi kunde förlita oss helt på andra, de är på något sätt över, sade Merkel

Hon beskrev också diskussionerna om klimatet som "väldigt otillfredsställande". Trump vägrade ge besked om ifall USA fortfarande håller fast vid Paris-avtalet.

Många Nato-medlemmar, men även bedömare i USA, uttryckte förvåning över att Trump på mötet med Nato i Bryssel inte alls nämnde den så kallade artikel 5 om försvarsgarantier.

- Jag upplever att man känner sig osäker, säger Löfven.

Sverige, som icke varande medlem av Nato, kan enligt Löfven bara hänvisa till vad försvarsminister Peter Hultqvist (S) fått höra från USA i sina kontakter, senast vid ett besök nyligen.

- De står upp för den transatlantiska länken, vi har inget annat besked, säger Löfven.

Norges statsminister Erna Solberg, som var med i Bryssel, tycker att det var märkligt att försvarsgarantierna inte alls togs upp av Trump.

- Man hade kunnat tänka sig att han hade ägnat lite mer tid åt försvarsgarantier, säger Erna Solberg och påminner om att Natomötet Warszawa förra året handlade mycket just om det och det ökande hot som upplevs från Ryssland.

Hon säger att USA är lika mycket betjänta av Nato-samarbetet som de europeiska länderna.

Den finländske statsministern Juha Sipilä säger att Trumps budskap var klart, åtminstone i ett avseende.

- Det att Natoländerna och Europa måste ta mer ansvar för försvarsbudgeten men att det också finns utrymme för mer försvarsamarbete i Europa, säger Juha Sipilä.

Källa - 2017-05-29 14:22

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+