Lööf är fast i Januariavtalets lampa

Senaste nyheterna om Nato

Lööf är fast i Januariavtalets lampa - Centerpartiets partistyrelse vädjar öppet till sitt parti att lägga politiken så nära det som står i Januariavtalet som möjligt. Det är mycket olyckligt.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Just nu pågår Centerpartiets stämma i Karlstad. Här möts över 500 ombud för att över helgen fatta beslut om partiets framtida politik. Åtminstone på pappret. För de viktiga besluten har redan fattats. I onsdags träffades de tio kommittéer vars jobb är att jämka ihop inlämnade motioner med partistyrelsens linje. Kommittéerna består av representanter från varje distrikt i landet plus representanter från kvinno-, ungdoms- och studentförbundet och fungerar som en förstämma. Här sker diskussionerna, här kväser partistyrelsen eventuella uppror och här nås kompromisserna.

Partistyrelsen i C har en stark ställning. Det gör att kommittén oftast röstar med dem. Men en fråga som partistyrelsen inte var säker på att vinna var frågan om Systembolaget. Flera motionärer vill se att monopolet konkurrensutsätts. Den interna opinionen för ett avskaffat alkoholmonopol har vuxit inom C. För två år sedan blev omröstningen jämn och bara 44 av 474 röster vägde över till monopolets fördel. Systembolaget har i år förberett sig på debatt och har en monter på plats. I montern, under rubriken "Hela Sveriges bolag", skriver bolaget självsmekande att de har 443 butiker. Det låter mycket, men butikstätheten i Sverige är lägre än i andra länder. Det har glesbygdens centerpartister erfarenhet av och i kommittén ska argumentet om ökad tillgänglighet fått öronen på ombuden att spetsa sig särskilt.

Partistyrelsen yrkade dock på avslag med hänvisning till folkhälsan. I onsdags kväll vann de även denna strid. Eftersom frågan nu har röstats ner blir det sannolikt bara politisk teater när frågan ska upp för omröstning i morgon. Men man kan hoppas på ett sent uppvaknande. C har sagt ja till gårdsförsäljning. Det vore betydligt bättre med en större och ordnad avreglering än att monopolet luckras upp genom osthålsvarianten.

Det knorras generellt i centerled över hur partistyrelsen har agerat i kommittéerna. Gentemot media talar man i blommiga ordalag om politikutveckling. Den retoriska moroten till medlemmarna har hela tiden varit att det som diskuteras i dag, kan vara regeringspolitik i morgon. Det har många tagit till sig och en uppsjö motioner har lämnats in.

Men när det har kommit till kritan har partistyrelsen skjutit ner idéerna. Det i sig är inget ovanligt. Stämmor är ofta en maktuppvisning från ledningens sida. Det som är iögonfallande den här gången är vilket argument man har använt sig av.
Argumentet är att förslagen går emot vad som står i Januariavtalet. Att politiska förflyttningar just nu riskerar att påverka befintliga förhandlingar med regeringen negativt. Partiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström var öppen med att partistyrelsen rent av har vädjat till partiet att hålla skrivelserna från kommittéerna så nära det som står i Januariavtalet som möjligt (SVT Forum 26/9). Hur gynnar det politikutveckling?

Till skillnad från stämman 2015 då C vågade ompröva sin position i Natofrågan är nytänket i år frånvarande. Läser man de fem program som ska avhandlas är det mest förankring av utspel som redan har gjorts.

Stämmer bilden är Annie Lööfs ande fast i Januariavtalets lampa, precis som i sagan om Aladdin. Om Centerpartiet redan nu sätter regeringshänsyn framför politikutveckling kommer det snart leda till ett ideologiskt urvattnat parti där stämman reduceras till ett transportkompani åt samarbetet. Här finns paralleller till hur M agerade i regeringsställning. Det som var ideologiskt önskvärt började blandas ihop med det som var politiskt möjligt. Snart fanns inte mycket systemkritik kvar.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-09-26 18:40

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+