Mediechefer i stort upprop mot Turkiet

Senaste nyheterna om Nato

Mediechefer i stort upprop mot Turkiet - 13 svenska mediechefer kräver nu att Sverige ställer högre krav på Turkiet efter att journalister fängslats och tv-kanaler stängts efter kuppförsöket i landet.

- Turkiet, ett Natoland som vill bli medlem i EU, har blivit världens största fängelse och det är förstås oacceptabelt. Politiska anklagelser mot medier får myndigheterna att stänga hela redaktioner och frihetsberöva enskilda journalister, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Fyra månader efter kuppförsöket i Turkiet summerar de svenska mediecheferna i en debattartikel i Aftonbladet den alarmerande situationen för press- och yttrandefriheten i Turkiet: 170 medier har stängts ned och 144 journalister sitter i fängelse.

Turkiet med president Recep Tayyip Erdogan i spetsen rankas nu på plats 151 av 180 bland länderna i Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex.

- Vår debattartikel publiceras samtidigt som Stora journalistpriset i kväll delas ut på en stor gala på Grand Hotel i Stockholm. När vi hyllar alla nominerade bidrag, så bör vi komma ihåg att om vi hade verkat i Turkiet hade flera stolar stått tomma på festmiddagen - flera av oss hade varit fängslade. Det är en skandal, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.


Mediecheferna vänder sig till Margot Wallström

I debattartikeln vänder sig ledamöterna i Utgivarnas styrelse direkt till Margot Wallström och kräver att Sveriges utrikesminister agerar:

"Med tanke på den accelererande utvecklingen i Turkiet anser vi att det är nödvändigt att den svenska regeringens strategi skrivs om - för att inkludera friare och mer oberoende media som ett prioriterat resultatområde även i Turkiet", står det i uppropet.

De svenska mediecheferna har även skrivit direkt till Wallström och föreslagit ett särskilt FN-sändebud som ska garantera journalisters säkerhet.

Thomas Mattsson:

- Jag har själv skrivit om detta flera gånger tidigare, och då uppmanat flera statsråd att på olika sätt protestera, och andra svenska mediehus och publicister har också reagerat. Nu gör vi det samfällt, via organisationen Utgivarna, för att påminna om att problemen fortsätter.


Radar upp exempel på övergrepp mot journalister i Turkiet

De svenska mediechefernas debattartikel har under onsdagen fått internationell uppmärksamhet. Roy Greenslade, som är en av världens mest välrenommerade mediekommentatorer, skriver i The Guardian om det svenska upproret och radar upp exempel på övergrepp mot journalister i Turkiet.

Här kan du läsa hela Greenslades inlägg i debatten.

Debattartikeln om press- och yttrandefrihet i Turkiet, som publicerades i Aftonbladet på onsdagen, har skrivits under av Utgivarnas styrelseledamöter:

Per-Anders Broberg, vd, Utgivarna

Unn Edberg, ordförande, Sveriges tidskrifter

Raoul Grünthal, vd, Schibsted Sverige

Anna Gullberg, chefredaktör, Gefle Dagblad

Jeanette Gustafsdotter, vd, Tidningsutgivarna

Thomas Mattsson, chefredaktör, Expressen

Hanna Stjärne, vd, Sveriges Radio

Christel Tholse Willers, vd, UR

Sofia Wadensjö Karén, chefredaktör, Tidningen Vi

Källa - 2016-11-23 09:42

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+