Merkel markerar

Senaste nyheterna om Nato

Merkel markerar - Sedan Tysklands förbundskansler Angela Merkel markerade mot Donald Trump under ett partimöte i söndags har spekulationerna varit många. Historisk spricka i relationen mellan Tyskland och USA eller bara en taktisk manöver inför höstens tyska val?

Innehållet kom i alla fall som en överraskning, inte bara här i Tyskland, utan även internationellt. Trumps Europaresa, där han bland annat gjorde sig till åtlöje inför de andra Natoledarna, samt åter vände ryggen till Parisavtalet under G7-mötet på Sicilien, tycks ha blivit droppen för Angela Merkel.

I ett par kraftfulla meningar, som under veckan har kommit att analyseras som nyckelsatser för ett nytt politiskt landskap, markerade Merkel:

"Tiderna, då vi till fullo kunde kunde förlita oss på andra, de är delvis förbi. Det har jag fått uppleva de senaste dagarna. Och därför kan jag bara säga: Vi européer måste verkligen ta vårt öde i våra egna händer. "

Hon betonade visserligen vänskapen till USA, men fortsatte ändå sedan:

"Vi måste själva kämpa för vår framtid, som européer, för vårt öde. "

Nu är det inte första gången som Tyskland inte drar jämt med USA. Det är lätt att glömma efter bilderna från Angela Merkel och Barack Obamas vänskapliga samtal på Brandenburger Tor i Berlin för exakt en vecka sedan.

Men bara för tre år sedan, efter att Edward Snowden avslöjat NSA:s avlyssningsmetoder, hade andelen tyskar som kände förtroende för Washington rasat från 76 procent 2009 till rekordlåga 35 procent, enligt en undersökning som amerikanska The Atlantic hänvisade till nyligen.

Snarare verkar det nu som om Angela Merkel, annars känd för sitt stora tålamod med såväl Bush som Obama, men även Trump, har antagit en hållning som bättre matchar den allmänna inställningen i Tyskland. Vilket också återspeglar sig i hur de andra partierna i landet nu tävlar om att överträffa förbundskanslerns kritik.

Men det finns ännu en dimension.

Angela Merkel höll sitt i flera hänseenden Europaorienterade tal i ett öltält i Bayern. En folkligare omgivning är svårt att tänka sig. Effekten blev dock inte främst ett försök att övertyga tyskarna om Europa. Den som flankerad av män i lederhosen appellerar till "vi européer" i ett tal som når långt utanför Europas gränser understryker snarare något annat. Nämligen att den som vill prata med Europa får vända sig, om inte till ett öltält i Bayern, så åtminstone till förbundskanslern i Tyskland.

Nu återstår det att se vilken plats Merkels markering, som i Tyskland snabbt fick titeln "öltältstalet", verkligen kommer att inta i historien. Om en dryg månad möts hon och Donald Trump igen, den här gången på Merkels hemmaplan när G20-länderna samlas till möte i Hamburg. Vilka de faktiska konsekvenserna blir av den tyska retoriken lär visa sig då, om inte förr.

Hamburg räknas förresten till ett av de starkaste fästena för den autonoma vänstern i landet. Det kommer med andra ord inte att vara öltält och folkdräkt som får accentuera Tysklands inställning till USA den gången.

Källa - 2017-05-30 17:20

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+