Merkel varnar för opålitligt USA

Senaste nyheterna om Nato

Merkel varnar för opålitligt USA - Personkemin klaffar inte alls mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och USA:s president Donald Trump.

- Tiderna när vi kunde lita på andra fullständigt är på väg ut. Det har jag upplevt de senaste dagarna, säger hon.

Europa måste ta sitt öde i egna händer, när västalliansen splittras av brexit och Donald Trumps presidentskap, löd budskapet vid Merkels valtal på söndagen enligt nyhetsbyrån AFP.

För henne blir relationen mellan Tyskland och Frankrike framöver särskilt viktig.

Merkel hade precis återvänt från G7-mötet, som slutade i lördags utan någon uppgörelse mellan USA och de sex övriga ledande ekonomierna om att förbinda sig till 2015 års klimatavtal.

Hon beskrev resultatet av "sex mot en"-diskussionen som "mycket besvärligt, för att inte säga otillfredsställande".

Trump har sagt att han ska meddela sitt ställningstagande till Parisavtalet kommande vecka. Men han ska ha delgett "sina förtrogna" att han planerar att dra sig ur, enligt Reuters.

Under sitt första besök i Europa som president beskrev Trump Tysklands handelspraxis som "dålig, mycket dålig" och klagade över att Europas största ekonomi säljer för mycket bilar till USA.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

Han läxade upp övriga Nato-allierade och krävde att de ska infria sina löften och skjuta till två procent av BNP till alliansen.

- Allt stämmer med hans strategiskt mångtydiga förhållningssätt till livet. Det kan göra underverk när man har att göra med motståndare. Men det fungerar inte när man har med allierade att göra, säger Julianne Smith vid Centre for a New American Security, till Reuters.

Daniela Schwarzer, forskningschef vid rådet för utländska relationer i Berlin, anser att resan har bekräftat Trumps syn på världen som "ett nollsummespel", i vilket du antingen är vinnare eller förlorare och förhållanden är övergående.

- Hans retorik och handlingar tyder på att han inte ser det som en prioritering att bygga goda och engagerade relationer med allierade som USA hittills har betraktat som sina viktigaste, säger hon till Reuters.

Det globala klimatavtalet förhandlades fram i december 2015 när Frankrike stod värd för det återkommande globala klimattoppmötet. Det slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustriell tid, och att de globala utsläppen snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska.
Ländernas nationella klimatplaner ska uppdateras vart femte år från 2020 och globala översyner av det internationella klimatarbetet ska göras vart femte år med start 2018.
Dessutom ska världens utvecklade länder bidra med 100 miljarder dollar årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från 2020.
Sedan tillräckligt många länder ratificerat avtalet, däribland USA, trädde det i kraft den 4 november 2016.

Källa - 2017-05-28 17:34

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+