Montenegro till val under hot

Senaste nyheterna om Nato

Montenegro till val under hot - Serberna greps på lördagskvällen. Polisen söker efter ytterligare en person

"De är misstänkta för att ha kommit till Montenegro med avsikt att utföra attacker mot institutioner, polisen och representanter för statliga organ", hette det i ett uttalande från landets högste polischef.

Montenegro är en av de sex republikerna som ingick i det forna Jugoslavien. Landet bildade en lös union med Serbien som upphörde 2006 då Montenegro röstade för att bli en självständig nation.

Sittande premiärminister Milo Djukanovic, 54, har stått i centrum för makten i den forna jugoslaviska republiken sedan början av 1990-talet. Hans center-vänsterkoalition vann valet 2012 och han är nu inne på sin tredje mandatperiod som premiärminister.

Den här gången har pressen ökat på Djukanovic som kritiker anklagar för svågerpolitik, korruption och kopplingar till organiserad brottslighet. Hans socialistparti DPS ser ut att få knappt 40 procent av rösterna, enligt en privat mätning som AFP tagit del av. Stämmer det krävs en koalition för att kunna bilda regering.

Djukanovic vill knyta hårdare band med väst, vilket misshagar den långvariga bundsförvanten Ryssland - som enligt honom finansierar oppositionspartierna.

- Ska vi vara en del av det utvecklade europeiska samhället eller en rysk koloni? frågade han anhängarna vid det sista kampanjmötet i huvudstaden Podgorica.

Montenegro blev erbjudet Natomedlemskap i december, men beslutet är inte ratificerat än. Ryssland har varnat landet för att ta steget in i Nato.

Över en halv miljon är röstberättigade. Vallokalerna stänger klockan 20 på söndagen.

Källa - 2016-10-16 18:21

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+