Mycket står på spel när Trump och Putin möts.

Senaste nyheterna om Nato

Mycket står på spel när Trump och Putin möts. - Idag möts för första gången USA:s president Donald Trump och Rysslands Vladimir Putin, och det var länge sedan ett möte mellan statschefer genererade så mycket spänd förväntan.

G20-mötet som inleds i Hamburg under fredagen sker i en tid av komplicerade relationer mellan de båda länderna. Faktum är att ingen riktigt vet hur relationen ser ut, gissningsvis knappt ens presidenterna själva. Även om Trump vid en presskonferens med den polske presidenten Andrejz Duda på torsdagen höll fast vid sin linje om att inte peka ut Ryssland som direkt inblandad i det amerikanska valet förra året, kunde man höra en något skarpare ton i det tal han höll senare under dagen på Krasinskitorget i Warszawa.

I ett tal som annars till stor del handlade om att förklara USA som huvudförsvarare av en hotad västerländsk civilisation, krävde Trump att Ryssland måste sluta med sitt fientliga och destabiliserande uppträdande i Ukraina och på andra ställen. Han nämnde det polska beroendet av rysk energi, och valde också detta tillfälle för att ge sitt hittills starkaste uttalande för NATO:s artikel 5 - att ett angrepp på ett Natoland ska mötas som ett angrepp på alla. Allt tydliga markeringar mot Ryssland inför dagens möte.

Mycket står på spel i Hamburg. Frågan är om huvudpersonen Trump kommer hjälpa eller stjälpa ambitionerna. Om det udda beteendet vid G7-mötet i Taormina på Sicilien i maj är att ge någon föraning om detta ser det knappast ljust ut. Efter att ha mottagit storslagna hyllningar vid en guldkantad resa till Mellanöstern ledde miljöombytet på Sicilien, med en missnöjd Angela Merkel och en nyspirad fransk-kanadensisk vänskap mellan Emmanuel Macron och Kanadas Justin Trudeau, till en sur och tvär president. Resultatet: om möjligt ännu frostigare relationer mellan EU och USA.

Donald Trumps impulsiva sinne kan också visa sig vara en guldgruva för den mer beräknande Putin. Det sägs att han är mycket väl förberedd inför sina bilaterala möten, och gör sina politiska bedömningar i stor utsträckning utifrån motpartens personlighet. Putin vet förstås att presidenten sitter i något av en rävsax. Mitt uppe i granskningen av eventuella kontakter mellan Ryssland och Trumps presidentkampanj kommer såväl framgång som bakslag att utsätta honom för kritik. Det ger en fin spelplan för en rysk president som inte har mycket att förlora.

Högt på agendan för Angela Merkel står frihandel och möjliga vägar bort från en spirande protektionistisk trend. Det är glädjande att EU och Japan kan komma till förhandlingsbordet med ett pinfärskt frihandelsavtal som sänker handelshindren mellan traditionellt mycket protektionistiska Japan och länderna i unionen.

Det är ett starkt budskap till USA och Kina att världen fortsätter bli mer integrerad trots bakåtsträvande ambitioner hos alltfler länder. Det är också ett sätt för EU att stärka sina aktier som en mer aktiv internationell spelare. Att klassens bråkstake Storbritannien har skickats ut i uppehållsrummet gör möjligheten till utåtblickande ännu större. G20-mötet blir ett intressant prov på om EU kan kliva in och ta den rollen.

Den amerikanske presidenten hälsades välkommen till Europa på onsdagskvällen av miljöorganisationen Greenpeace, som projicerat orden "No Trump, Yes Paris" på fasaden av Kulturpalatset i Warszawa. Och också klimatfrågan kommer självklart diskuteras på mötet i Hamburg. I talet på Krasinskitorget hyllade Trump den polske vetenskapsmannen Nicolaus Copernicus, vars stora bidrag till mänskligheten var den heliocentriska teorin om att jorden kretsar runt solen.

Det är en djärv referens för en man som i stora delar förkastat vetenskapliga fakta om klimatförändringar, och vars vicepresident har ifrågasatt evolutionen.

Källa - 2017-07-06 17:35

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+