När Trump behöver Sverige.

Senaste nyheterna om Nato

När Trump behöver Sverige. - Den svenska regeringen såg plötsligt en möjlighet att få spela en viktig roll på den världspolitiska scenen - tack vare Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, om man så vill.

Men det hastigt påkomna Stockholmsbesöket nästa vecka av USA:s utrikesminister Rex Tillerson avlystes lika plötsligt på torsdagen.

Det är kanske inte i så många frågor Sverige rent konkret kan bistå USA utrikespolitiskt, men i fallet Nordkorea finns en möjlighet för Sverige att agera mellanhand.

Diplomatiska kontakter mellan USA och Nordkorea sköts sedan länge via Sveriges ambassad i Pyongyang, eftersom USA inte har någon egen beskickning i landet. Sverige sitter dessutom i FN:s säkerhetsråd.

Det skulle kunna bli Sveriges viktigaste internationella roll sedan medlingsuppdraget i kriget mellan Iran och Irak på 1980-talet.

Möjligen finns möjligheten kvar. Ett möte mellan Tillerson och Margot Wallström (S) kommer eventuellt att istället ske vid Natos utrikesministermöte i Bryssel i slutet av nästa vecka, enligt TT. Om inte Tillerson fått sparken först. Ryktena går.

En redan allvarlig kris blev akut i och med Nordkoreas robottest i tisdags. Den interkontinentala robot som avfyrades kan enligt den nordkoreanska propagandan nå hela USA, vilket amerikanska experter också bedömer som fullt möjligt.

Kim Jong-Un framstår emellanåt som en superskurk hämtad ur någon dålig agentfilmsparodi. Detsamma kan dessvärre sägas om den amerikanske presidenten Donald Trump. De två tycks tävla i barnsliga förolämpningar. Trumps senaste bidrag var när han i ett tal på onsdagen kallade Kim "sick puppy" - sjuk valp.

Ett enigt säkerhetsråd fördömde omedelbart Nordkoreas robottest. Och USA har den senaste tiden haft framgångar i arbetet med att få till stånd nya och hårare sanktioner mot regimen i Pyongyang.

Källa - 2017-11-30 17:37

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+