Nato förstärker i Rumänien

Senaste nyheterna om Nato

Nato förstärker i Rumänien - Försvarsalliansen Nato etablerar en ny multinationell styrka i Rumänien. Tio länder kommer att bidra med soldater i vad som ses som ett försök att skapa motvikt till den ryska militära aktiviteten i Ukraina och Svarta havsområdet.

- Vårt syfte är fred, inte krig. Vi är inte ett hot för Ryssland, men vi behöver en långsiktig alliansstrategi. Vi behöver dialog från en stark försvarsmässig position, säger Rumäniens president Klaus Johannis, vid ett Nato-möte i Bukarest.

Det finns redan 900 amerikanska soldater runt om i Rumänien. Det är oklart exakt hur många fler som nu tillförs, men uppskattningar pekar mot mellan 3 000 och 4 000.

Natos marina aktiviteter i Svarta havet kommer att bli mer frekventa och fler flyg kommer att patrullera det rumänska luftrummet.

Beslutet ses som en stor diplomatisk framgång för Rumänien, som har krävt en högre närvaro från Nato i området under en tid.

Ryssland anklagar Nato för att försöka omringa landet och skada stabiliteten i Östeuropa, vilket Nato förnekar.

Källa - 2017-10-09 15:18

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+