Nato möte i spänt läge med Moskva

Senaste nyheterna om Nato

Nato möte i spänt läge med Moskva - Rysslands enda hangarfartyg, Amiral Kuznetsov, är på väg från Murmansk-hamnen Severomorsk tillsammans med en kryssare och en rad andra fartyg. Målet är den syriska kusten i östra Medelhavet.

Vad den ska göra där är "gömt i några stängda kuvert med orden topphemligt", förklarade Kreml-talesmannen Dmitrij Peskov i rysk tv i lördags.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg rynkar dock på pannan.

- Stridsgruppen kan komma att användas till att stärka Rysslands förmåga att delta i stridsinsatser över Syrien och genomföra ännu fler flygattacker mot Aleppo. Oron gäller att hangarfartygsgruppen kan användas som plattform för ytterligare luftattacker mot civila i Aleppo, sade Stoltenberg på en presskonferens i Bryssel i går.

Den ryska flottinsatsen sker samtidigt som Natos försvarsministrar ska diskutera sina nya styrkor i Östersjöområdet. Beslut togs tidigare i år om att sätta upp fyra nya bataljoner - ledda av Kanada, Tyskland, Storbritannien och USA - i Polen och de tre baltiska länderna.

- I morgon kommer jag att berätta mer om deltagandet från olika Nato-länder till de fyra bataljonerna, sade Stoltenberg i går.

Försvarsministermötet ska även diskutera vilken ytterligare infrastruktur som behövs för att snabbt kunna skicka runt alliansens styrkor i Europa samt Natos insatser i kampen mot terrorrörelsen IS.

I övermorgon - då även Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) finns på plats vid mötet - ligger fokus i sin tur på samarbetet med EU.

- Relationen mellan Nato och EU har aldrig varit närmare. Men vi vill göra ännu mer: om hybrid- och cyberförsvar, säkerhet till havs och övningar, sade Jens Stoltenberg i går.

Källa - 2016-10-26 06:04

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+