Nato stärker närvaro i Polen och Baltikum

Senaste nyheterna om Nato

Nato stärker närvaro i Polen och Baltikum - Nato stärker sin militära närvaro i Polen och Baltikum med fyra bataljoner på cirka 4 000 soldater.

- Det är nödvändigt för att höja tröskeln och säkerheten i vår del av Europa, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Under fredagen startade Natos toppmöte i Warszawa. I samband med mötet togs beslut om att stärka Natos militära närvaro i öst. Det kommer att ske genom fyra bataljoner i Polen, Estland, Litauen och Lettland med start under nästa år.

Dagens Nyheter uppger att det rör sig om fyra bataljoner med ungefär 1 000 soldater i vardera. Syftet är att stärka försvaret och avskräcka från anfall.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg välkomnade beslutet.

- Beslutet vi har tagit i dag kommer att hålla våra nationer säkra i en allt mer farlig värld, sa han.

Sverige har bjudits in till Natomötet som en aktiv partner till alliansen och statsminister Stefan Löfven, försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström deltar i Warszawa.


"Nödvändigt att höja säkerheten"

Försvarsminister Peter Hultqvist är positiv till beslutet.

- Det är nödvändigt för att höja tröskeln och säkerheten i vår del av Europa, säger han.

Peter Hultqvist framhåller att det säkerhetspolitiska läget har förändrats i och med att Ryssland annekterade Krim i strid med internationell lag och folkrätt. Han framhåller även hur vi kan se en ökad militäraktivitet och mer av underrättelseverksamhet från den ryska sidan.

Peter Hultqvist uppfattar att de baltiska staterna upplever en press och säger att han inte ser någon anledning till att inte bejaka deras propåer om att känna en ökad säkerhet.

- I det fallet tycker jag att det är bra att det sker en förstärkning där ifrån Nato och USA:s sida, säger Peter Hultqvist.


Lyft frågan om Östersjön

Peter Hultqvist berättar att man länge begärt om att få en dialog om exempelvis förhållandena på Östersjön.

- Jag har i dag tagit upp frågan om flygningar i vårt närområde utan transponder, som kan vara ett problem för civilflyget. Jag har också tagit upp frågan om att flyga på ett provocerande och osäkert sätt nära andra länders flygplan och fartyg från den ryska sidan, säger Peter Hultqvist.

- Jag upplever att man från Natos sida är intresserad av att lyssna på våra ståndpunkter.


Styrka i krislägen

På frågorna om att förstärkningen inte är tillräckligt svarade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att Nato följt militära råd och att förbanden blir multinationella, uppger DN.

- En attack mot ett land kommer att utlösa ett svar från alla allierade, sade Stoltenberg, som även poängterade att bataljonerna kommer att göra det lättare att sända förstärkning i krislägen.

Statsminister Stefan Löfven uttalade sig i Dagens Nyheter:

- Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har varit tydlig med att det inte ska ses som någon upptrappning eller en väg tillbaka till kalla kriget. Det är korrekt och jag delar uppfattningen, sade Stefan Löfven.


Obama solidarisk med EU

Storbritannien leder en bataljon i Estland, Kanada en i Lettland och Tyskland en i Litauen. Den fjärde bataljoner, i Polen, kommer att ledas av USA som planerar att bidra med 1000 soldater.

President Barack Obama har sagt att USA:s solidaritet med EU inte kommer att påverkas av Brexit, och har beskrivit mötet i Warszawa som det viktigaste ögonblicket för alliansen sedan kalla kriget, skriver The Guardian.

Källa - 2016-07-08 23:28

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+