Nato väntas växa i Irak

Senaste nyheterna om Nato

Nato väntas växa i Irak - En fyrdubblad Nato-insats i Irak ska tillfredsställa kraven från USA:s president Donald Trump om att andra måste göra mer.

Fast egentligen handlar det mest om att byta uppdrag för personal som redan är på plats.

När militäralliansen Nato håller försvarsministermöte i Bryssel under onsdagen och torsdagen är Irak-insatsen ett av huvudämnena.

- Ministrarna kommer att diskutera uppdraget i Irak där vi ger råd och utbildar säkerhetsstyrkor så att de kan fortsätta kampen mot (terrorgruppen) IS och förhindra att gruppen kommer tillbaka, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg på sin presskonferens inför mötet.

De 29 medlemsländerna väntas ta beslut om att öka från 500 militärutbildare till upp mot 2 000, uppger diplomater för nyhetsbyrån Reuters.

I praktiken handlar det dock mest om att ge redan utsänd personal ett annat uppdrag, genom att flytta dem till Nato-insatsen från den pågående internationella koalitionen mot IS.

Det låter bra, tycker USA, som tryckt på för att övriga Nato-länder ska göra mer.

- Det är en del av bördefördelningen - att våra europeiska allierade kommer med oss och gör mer. Nato-insatsen pågår redan i Irak och jag tror att det definitivt kan vara ett svar på vad president Trump har velat se, säger USA:s Nato-ambassadör Kay Bailey Hutchison på en pressbriefing inför ministermötet.

Till norska journalister betonar Jens Stoltenberg samtidigt att målet i slutändan ändå är att bli "så små som möjligt" i Irak.

- Men på ett försvarbart sätt. Vi måste vara på plats tillräckligt länge med tillträckligt många så att vi kan vara säkra på att vi inte får tillbaka IS eller något liknande när vi börjar dra ner. Men där är vi inte än, säger Stoltenberg enligt norska nyhetsbyrån NTB.

VD, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2020-02-12 11:36

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+