Nato vill visa enighet med Trump

Senaste nyheterna om Nato

Nato vill visa enighet med Trump - - Det blir ett kort, men viktigt möte. Det kommer att skicka ett starkt budskap om enighet och solidaritet, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg på sin presskonferens inför torsdagens stora Nato-toppmöte i Bryssel.

I helt nya lokaler - som till och med är så nya att de egentligen ännu inte är inflyttningsklara - ska de 28 medlemsstaternas stats- och regeringschefer träffas för att främst tala terror och bördefördelning.

I praktiken handlar det dock mest om att ge alla en första chans att samlat träffa USA:s nye ledare Donald Trump. Och för honom att markera att hans tillträde, oavsett vad han sade under sin valkampanj, inte innebär att USA tänker minska sitt stöd för alliansen eller strunta i dess själva grundkärna: att medlemmarna lovar att försvara varandra.

- President Trump har tydligt uttalat sitt starka stöd för Nato. Genom att göra det har USA och presidenten också upprepat sitt starka stöd för artikel 5, säger Stoltenberg.

För att ytterligare inskärpa vikten av artikel 5 - som anger att en attack mot ett Nato-land ska mötas som en attack mot alla - kommer dessutom president Trump på torsdagseftermiddagen att inviga en minnesplakett om specifikt just artikel 5 och 11 september-dåden 2001.

Attackerna då mot New York och Washington är hittills första och enda gången som ett medlemsland använt sig av artikel 5 för att få hjälp av de övriga.

På toppmötet ska Nato-ledarna diskutera om försvarsalliansen formellt borde bli en del av den internationella koalitionen som bekämpar terrorrörelsen IS i Irak och Syrien.

- Många vill se Nato som full medlem för att sända ett starkt budskap av enighet. Men om Nato ansluter sig till koalitionen så kommer vi också att kunna samordna bättre, säger Stoltenberg.

Nato-länderna väntas också lova att ta fram årliga nationella planer om hur de tänker sig att nå alliansens mål om att lägga motsvarande minst två procent av sin BNP på försvaret.

Mötet blir det sista med Montenegro som "blivande medlem". Redan om några veckor väntas den ex-jugoslaviska lilla republiken ta steget fullt in i Nato.

- Vi ser fram emot att formellt välkomna Montenegro som vår 29:e medlem i början av juni, säger Jens Stoltenberg i Bryssel.

Källa - 2017-05-24 12:17

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+