Nato visar muskler mot öst

Senaste nyheterna om Nato

Nato visar muskler mot öst - - Vår närvaro kommer att vara multinationell och ett klart budskap om att en attack mot en medlem är en attack mot hela alliansen, sade generalsekreterare Jens Stoltenberg på en presskonferens i går inför dagens möte.

Mötesvärden Polen och de tre baltiska staterna har länge velat se en förstärkt Nato-närvaro på hemmaplan, med anledning av de senaste årens utveckling i Ukraina. Inte minst i Baltikum finns stark oro för att ländernas ryska minoriteter ska användas som förevändning för provokationer från öst.

Ändå framhäver Stoltenberg att Natos agerande endast är "defensivt".

- Vi har stärkt vår militära närvaro som svar på Rysslands uppträdande i Ukraina, men vi har också fortsatt att sträva efter mer dialog och en mer konstruktiv relation till Ryssland. Vi vill inte ha ett nytt kallt krig. Vad vi gör är proportionellt och defensivt, sade Stoltenberg i Bryssel i måndags när han gick igenom vad som kommer att ske på toppmötet.

Få klara budgetkrav

Senast Nato-ledarna höll toppmöte var i Wales för två år sedan då man bland annat lovade att inom tio år nå upp till alliansens målsättning om att ländernas försvarsbudgetar ska motsvara två procent av deras BNP.

I nuläget är det bara fem av 28 Nato-länder som klarar målsättningen - även om Stoltenberg konstaterar att de flesta åtminstone har slutat att skära i försvarspengarna.

- Vi kommer att förnya vår maning om att satsa mer och att satsa bättre. Vi gjorde en liten ökning i fjol och i år väntar vi oss ännu lite mer. Vi är på väg i rätt riktning, sade Stoltenberg i måndags.

Svensk närvaro

Utöver Nato-ledarna med USA:s president Barack Obama i spetsen finns även en rad andra länder och organisationer på plats. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk ska vid lunchtid i dag skriva under en deklaration om utökat samarbete med Nato och i kväll finns även statsminister Stefan Löfven (S) och Finlands president Sauli Niinistö med som särskilt inbjudna gäster vid toppmötesmiddagen.

Även försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström deltar i olika möten under toppmötesdagarna.

Warszawa, TT:s korrespondent

Källa - 2016-07-08 06:12

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+