Natosamarbetet som Ryssland älskar att hata

Senaste nyheterna om Nato

Natosamarbetet som Ryssland älskar att hata - Svenska styrkor har deltagit i Natos årliga Baltopsövning. 650 soldater från Sverige, Finland, USA och Tyskland försvarade bland annat Utö mot ett fiktivt fiendeanfall. Baltops har genomförts i Östersjön sedan 1970-talet. Sverige deltar sedan mer än 20 år.

Liksom av en händelse genomförde Ryssland samtidigt en landsomfattande beredskapsövning. Till skillnad mot Baltops behöver en sådan inte föranmälas och inga utländska observatörer måste bjudas in. Enligt ryska nyhetsbyrån Tass var det fråga om en "fullständig inventering av vapen och utrustning" och kan ha berört upp emot 2,7 miljoner man.

Dagens Nyheter ägnade Baltops ett stort uppslaget reportage, varpå Aftonbladets kulturredaktör Åsa Linderborg såg sig manad att döma ut det som "ett slags propaganda som är så ogenerad att den är svår att beskriva och ännu svårare att bemöta".

Samövningen i Stockholms skärgård är den första sedan värdlandsavtalet med den västliga försvarsalliansen undertecknades. Avtalet innebär ytterligare ett litet pyttesteg mot Nato utan att Sverige för den sakens skull klivit rakt in.

Från andra sidan Östersjön hörs åter muller och vapenskrammel. Ryssland drömmer om fornstora dagar då Östersjön utan ett uns av ironi kallades "Fredens hav". Landets uttalade ambition är att återställa sin forna militära styrka och Sveriges och Natos örlogsfartyg uppvaktas närgånget på Östersjön - ett internationellt farvatten. Stockholm och Gotland har utsatts för skenanfall av Rysslands bombflyg. För att inte tala om aggressionen mot Georgien, annekteringen av Krim och ombudskriget i östra Ukraina.

Ett mer aggressivt Ryssland måste hanteras och ett närmande till Nato är en signal som Kreml förstår men givetvis ogillar. Natomotståndarna här hemma nöjer sig ogenerat med att bara ogilla den.

Källa - 2016-06-21 17:05

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+