Ny rysk militärbas på ö nära Finland Flyttar fram

Senaste nyheterna om Nato

Ny rysk militärbas på ö nära Finland Flyttar fram - Ryssland har upprättat en militär helikopterbas med fem landningsplattformar - endast 40 kilometer från Finlands fastland. "I en konfliktsituation vill man komma ut så fort som möjligt", säger Magnus Christiansson, forskare vid Försvarshögskolan.

Bygget på ön Hogland mitt i Finska viken består utöver landningsplattformarna också av ett kommandotorn, en väderstation och en tankningsstation.

Enligt ryska statliga nyhetsbyrån Tass som först skrev om "heliporten" kan den ta emot alla typer av strids- och transporthelikoptrar i Rysslands västra militärområde. Besättningar från flygenheter i Sankt Petersburg har gjort utbildningslandningar och starter från den nya plattformen med helikoptertyperna Ka-52 (attack) och A Mi-26 (transport).

Hogland hör sedan andra världskriget till Ryssland, har en landyta ungefär som Visingsö (21 kvadratkilometer) och ligger ungefär 40 kilometer söder om Kotka, och cirka 150 kilometer öster om Helsingfors. Avståndet till Estlands huvudstad Tallinn i sydvästlig riktning är ungefär lika långt.

Magnus Christiansson, forskare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, säger till SvD att man ska ta nyheter från Tass med en nypa salt:

- Man bör fråga sig: vad är det Ryssland vill att vi ska titta på? Vad är fakta och vad är propaganda? Man dränker oss med allt möjligt. Det skapar förvirring, tillägger Magnus Christiansson.

Om uppgifterna stämmer - vilket är syftet?

- Att i en konfliktsituation kunna komma ut så fort som möjligt. Så att Finland inte hinner minera. Man flyttar fram sina positioner för offensiva operationer. Samtidigt är läget sårbart, mitt i farleden, säger Magnus Christiansson.

Finlands Säkerhetskommitté listade i fjol strategiskt viktiga platser i Åbo skärgård som planerades köpas upp av ryska privatpersoner. Enligt finska försvarsministeriet kunde dessa fastigheter användas för att till exempel störa mobilisering i en krissituation.

De ryska affärsplanerna, som stoppades av finska myndigheter, sågs som exempel på det hybridhot som målas upp.

- Det här senaste kan vara ett sätt för Ryssland att sätta fokus på den övning dess flotta gör i Östersjön, säger Magnus Christiansson. Övningen Ocean Shield avslutas på fredagen. 50 fartyg, 58 militärflyg och 10 000 man har deltagit.

Christiansson säger att Finland av hävd håller tyst men oroas av liknande nyheter från ryskt håll, medan förhållningssättet är omvänt i Sverige.

- Samtidigt har vår försvarsminister (Peter Hultqvist) på senaste tiden klart signalerat hur viktigt det är att samarbeta med med Finland i kriser - mer än ett utbyggt samarbete med Nato. Vad behöver Finland för hjälp? Så går tongångarna, säger Magnus Christiansson.

- Jag är övertygad om att man diskuterar ett sådant arbete mellan de båda ländernas staber, tillägger han.

Christiansson erinrar sig Sveriges hållning till Finland under mellankrigstiden och påminner om parollen "Finlands sak är vår" som myntades 1939 när närmare 10 000 svenskar deltog i vinterkriget på finsk sida, det militära stödet var omfattande och hundratals miljoner kronor skänktes i insamlingar.

- Vad händer om Finlands konfliktnivå skulle öka? Vad gör då Sverige?, säger Magnus Christiansson.

Bara för en vecka sedan blev situationen omvänd då det finska minfartyget Hämeenmaa gick in 600 meter på ryskt territorialhav i den östra delen av Finska viken. Minfartyget retirerade snabbt och de finländska myndigheterna beklagade det inträffade för Ryssland.

Tf

Källa - 2019-08-08 15:48

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+