ÖB i samtal med Nato general

Senaste nyheterna om Nato

ÖB i samtal med Nato general - Under två dagar med start i tisdags har Försvarsmakten bjudit in till ett seminarium med chefer från en rad olika Nato-länder. Bland de inbjudna gästerna finns Curtis Scaparotti som sedan maj förra året är högste Europabefälhavare för Nato. Han förväntas bland annat ge sin och Natos syn på Rysslans agerande i Östersjöområdet.

Den amerikanske generalen lyfte bara för ett par dagar sedan behovet av att skicka ytterligare amerikanska trupper till Europa för att stävja ett eventuellt hot från Ryssland. Detta framfördes till en del av senatens försvarsutskott, rapporterar tidskriften Stars and Stripes som bevakar USA:s försvarsdepartement.

Det säkerhetspolitiska läget kring Östersjön har också beskrivits som alltmer ansträngt under senare år mot bakgrund av Rysslands upprustning, annekteringen av Krim liksom stora militärmanövrar.

I september i år står nu Sverige som värd för den stora militärövningen Aurora 17 med totalt 19 000 män och kvinnor involverade. Övningen, där flera länder, inklusive USA deltar, ska bland annat genomföras på och utanför Gotland som anses extremt militärt betydelsefullt.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) undertecknade också i juni förra året ett avtal om stärkt försvarssamarbete med USA:s dåvarande försvarsminister Ashton Carter.

Källa - 2017-05-10 14:11

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+