Obamas sändebud lämnar Sverige

Senaste nyheterna om Nato

Obamas sändebud lämnar Sverige - - Det har varit roligt att gå till jobbet varje dag, sade hon nyligen vid sin avskedsmottagning i Stockholm.

Men som alla politiskt tillsatta ambassadörer fick Raji nyligen order om att ha lämnat sin post när Trump tillträdde.

Det är förvisso tradition att politiskt tillsatta diplomater slutar när "deras" president avgår. Men bland annat tidningen The New York Times noterar att presidenter före Trump gjort undantag för vissa ambassadörer som behövt extra tid. Dock inte Trump, vilket innebär att beskickningar i länder som Tyskland, Storbritannien och Sverige kan komma att stå utan ambassadör länge - då varje nyutnämnd sådan måste frågas ut och godkännas av senaten.

Azita Raji arbetade som biträdande ekonomisk chef för president Barack Obamas återvalskampanj 2012 och utsågs till Sverigeambassadör av densamma. Vid sin välbesökta mottagning i Stockholm talade hon om "elefanten i rummet", utan att nämna Donald Trump vid namn, och underströk vikten av att slå vakt om demokratiska institutioner. Hon sade också att relationen mellan Sverige och USA aldrig varit bättre och har enorm potential - ett tema som kommer igen i hennes avskedsintervju med TT.

- Tillsammans är vi en styrka som arbetar för det goda - vi är i Mali tillsammans, vi arbetar med bistånd tillsammans och vi är säkerhetspartners genom Nato, sade hon några dagar före avfärden.

- Och vänskapen är institutionell - den bygger inte på en enskild ambassadör, president eller statsminister.

Eftersom den republikandominerade senaten drog ut på godkännandet av hennes utnämning, bland andras, har Raji bara hunnit vara i Sverige i tio månader. Men under den tiden har det blågula försvarssamarbetet med USA fördjupats och vicepresident Joe Biden besökt Stockholm. Vid visiten i augusti fördes bland annat samtal om säkerhetsläget i Östersjön. Dessutom knöts ett samarbetsavtal kring cancerforskning. Biden, vars son Beau avled i hjärncancer för ett drygt år sedan, leder USA:s satsning på att hitta ett botemedel mot sjukdomen.

- Vi har haft två möten i Sverige med framstående forskare från hela världen.  .  .   och fler är planerade, berättar Raji.

När hon nu reser hem till norra Kalifornien hoppas hon kunna fortsätta att verka som en "livslång Sverigevän" - utan att tävla med den efterträdare som ännu inte utsetts. Men vad den forna finansanalytikern och filantropen ska göra mer exakt säger hon sig inte ha hunnit tänka på ännu.

- Men givet att jag bor i Silicon Valley och båda våra länder är starka på innovation hoppas jag kunna fortsätta att föra samman människor.

Den iranskfödda ambassadören kanske mest publika stund var när hon i direktsändning läste litteraturpristagaren Bob Dylans tacktal på Nobelfesten. Hon säger att hon inte var nervös, att det "faktiskt var roligt. "

- När jag stod där slogs jag av vilken stor stund det var: Att någon som jag, som invandrat från Iran och som nu representerar USA, på denna fantastiska fest läste de ord som skrivits av en person som hyllas för sin litteratur - litteratur som i sin tur speglar USA:s värderingar rörande mångfald.

TT: Hur ser du på Trumps utrikesminister (oljejätten Exxon Mobils förre vd) Rex Tillersen?

- Oavsett vad man tycker om hans åsikter så har han nått högt i affärsvärlden. Därmed har han ledaregenskaper och kunskap om förhandlingar, vilket är viktigt inom diplomatin. Han verkar vara kvalificerad.

Född 1961 i Iran. Efter studier i Schweiz flyttade hon som 17-åring till USA. Har dubbla examina från Columbia University i New York, en i franska och arkitektur och en i ekonomi (MBA). Tävlade som ung i schack och utförsåkning.

Har arbetat som investerare och finansanalytiker samt haft en rad poster inom olika civila, kulturella och icke vinstdrivande institutioner och organisationer.

Gift med Gary Syman, som varit partner i storbanken Goldman Sachs. Gemensamt har de fem döttrar och sju barnbarn. Inget av barnen har bott med dem i Sverige.

Gillar svensk kultur. Läste som barn Pippi Långstrump på farsi/persiska, såg som ung Ingmar Bergmans filmer (favoriterna är "Sjunde inseglet" och "Persona") och vill nu, efter sin tid som Sverigeambassadör, läsa mer av bland andra August Strindberg och Tomas Tranströmer.

Talar engelska, farsi/persiska, franska, italienska, japanska, viss arabiska och viss svenska.

Källa - 2017-01-21 04:05

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+