Olle Lönnaeus Får vi amerikanska kärnvapen i Sverige nu?

Senaste nyheterna om Nato

Olle Lönnaeus Får vi amerikanska kärnvapen i Sverige nu? - Sveriges riksdag röstar på torsdag ja till ett militärt värdlandsavtal med Nato.

Därmed öppnas dörren för amerikanska kärnvapen på svensk mark, varnar Vänsterpartiet.

Nonsens, svarar försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Men för det splittrade Miljöpartiet hotar ännu en debatt om svek.

För ganska precis ett år sen flög två amerikanska bombplan av typen B52, byggda för att bära atombomber, in över Sverige. Eskorterades av ett par Jas Gripen korsade de svenskt luftrum och dånade ut över Hanöbukten, där de simulerade fällning av minor från luften.

Bombplanen ingick i den stora Natoledda manövern Baltops15 - där 6 000 soldater och sjömän samt massor av fartyg och flygplan från sjutton stater övade inför en framtida rysk invasion.

B52:ornas överflygning tas nu av kritikerna till intäkt för att Sverige "smygvägen" håller på att ledas in i "kärnvapenalliansen Nato".

Hur vet vi att USA-planen inte var bestyckade med kärnvapen? frågade Vänsterpartiets försvarspolitiske talesman Stig Henriksson i riksdagens interpellationsdebatt nyligen.

Svaret från Peter Hultqvist löd: "Vårt militära samarbete bygger på förtroende. "

Sverige har sen länge ett nära militärt samarbete med Nato. I takt med att hotet från Vladimir Putins Ryssland tornar upp sig blir det allt tätare.

Försvarsmakten har övat med Nato sen 1990-talet. Inom PFP (Partnerskap för fred) utvecklar svenska stridskrafter sin förmåga att delta i skarpa Nato-ledda insatser utomlands.

Efter Rysslands aggression mot Ukraina bad Sverige att få vara med i Natos snabbinsatsstyrka NRF.

Dessutom utgör även EU sen 2009 en militärallians där medlemsstaterna lovar hjälpa varandra vid kris.

Och nu står alltså Sveriges riksdag i begrepp att godkänna ett värdlandsavtal med Nato. Regeringen har lagt förslag. Och i utrikesutskottet har sex partier sagt ja: S och MP plus allianspartierna.

Vad innebär då värdlandsavtalet?

Det 269-sidiga dokumentet reglerar hur de praktiska förberedelserna ska bli enklare för utländska förband som ska verka inom Sveriges gränser. Det kan vara övningar eller vid verkliga kriser.

Det som oroar kritikerna är det som inte står i avtalet.

Ingenstans i texten nämns att USA förbjuds att föra in kärnvapen i Sverige.

"Det är en viktig signal till omvärlden", sade Stig Henriksson i riksdagsdebatten och pekade på att amerikanska kärnvapen redan i dag finns i flera västeuropeiska länder, däribland Nederländerna, Belgien och Italien.

Men Peter Hultqvist beskyllde sin motståndare för att sprida desinformation.

"Inget ändras med avtalet. Ingen kan tvinga Sverige att upplåta mark till en kärnvapenbas. Ingen kan föra in några vapen i smyg. Och Sverige kommer aldrig att tillåta några kärnvapen. "

På torsdag väntas Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna rösta nej.

Men även inom de båda regeringspartierna finns tunga kritiker. Nyligen varnade de båda socialdemokratiska säkerhetspolitiska veteranerna Pierres Schori och Maj Britt Theorin för avtalet och krävde att Sverige skriver in i lag att kärnvapen aldrig får placeras på svensk mark.

Samma sak vill miljöpartisterna Carl Schlyter, ordförande i EU-nämnden, och Walter Mutt, partiets utrikespolitiske talesman.

I grunden bestäms synen på avtalet av inställningen till Nato.

Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centern vill att Sverige tar steget fullt ut och går med i militäralliansen.

Socialdemokraterna säger nej till medlemskap - men vill precis som Finland samarbeta tätt med Nato för att bygga upp ett trovärdigt försvar mot Ryssland.

Om ett par veckor inleds manövern Baltops16 - där Sverige och sexton andra nationer övar krig på svenskt och polskt vatten i Östersjön.

Källa - 2016-05-22 12:32

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+