Påven fördömer kärnvapen

Senaste nyheterna om Nato

Påven fördömer kärnvapen - - Internationell lag har inte förhindrat nya länder från att ansluta sig till skaran som redan har kärnvapen, konstaterade påven vid ett seminarium i Vatikanen på fredagen.

Elva Nobelprisvinnare och topptjänstemän från FN och Nato deltog i seminariet, där Franciskus tycktes gå längre än tidigare påvar gjort i frågan. De har sagt att kärnvapnen aldrig ska komma i bruk, men att det kan vara moraliskt försvarbart att behålla dem så länge de bara används för att avskräcka andra från att utnyttja dem.

- Om man dessutom betänker risken för en oavsiktlig explosion till följd av ett misstag, så måste hotet om att använda dem, likväl som själva innehavet, fördömas å det starkaste, sade Franciskus.

Samtidigt tillstod påven att utsikterna för nedrustning är dåliga i rådande internationella läge, som domineras av "klimatosäkerhet och konflikter".

- Resultatet är att människans vikigaste angelägenheter - kampen mot fattigdom, strävan efter fred, arbetet med utbildning och hälsovård och utbyggnaden av de mänskliga rättigheterna - förvisas till en andraplats, sade Franciskus.

Källa - 2017-11-10 22:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+