Persson är inte orolig för Donald Trump

Senaste nyheterna om Nato

Persson är inte orolig för Donald Trump - Donald Trump som USA:s näste president har skapat oro.

Men Sveriges förre statsminister Göran Persson håller sig lugn - och tror att Trump kommer att bete sig annorlunda efter valet.

- Och man ska komma ihåg att den amerikanska konstitutionen är bygd för att ta hand om galningar, säger han till Dagens Industri.

Strax efter klockan 08. 30 på onsdagsmorgonen kom nyhetsbyrån AP med beskedet:

USA hade valt republikanernas Donald Trump som USA:s näste president, nummer 45 i ordningen.

När världen förstod vad som höll på att hända rasade börserna. Även Stockholmsbörsen öppnade nedåt - men återhämtade sig senare.

Vad som kommer att hända nu skapar oro för många, som ser Donald Trump som oförutsägbar och nyckfull. Men en som håller sig lugn är Göran Persson, socialdemokratisk statsminister i Sverige 1996-2006.


Göran Persson sov gott

- Jag var upp och kollade hur det gick och förstod vad som höll på att hända. Sen gick jag och la mig igen och sov gott, som vanligt, säger han till Dagens Industri.

Göran Persson tror inte att det finns några skäl att dra i nödbromsen. Han är säker på att den tillträdande presidenten kommer att lugna ner sig efter valet.

- Det finns en verklighet före valdagen och en efter. Nu är han president och har ett enda övergripande politiskt mål, att bli omvald. Att bli vald kan vilken dårfink som helst, men omvald blir bara den som har politisk kvalitet, och nu ska han visa att han har det, säger Persson till DI.


Svårt driva igenom stopp för frihandel

Donald Trump har beskrivits som protektionistisk. Men Göran Persson tror det kan bli svårt för honom att få igenom några av sina "knäppheter", som stoppad frihandel, skriver DI. Däremot tror han att andra av Trumps förslag, som en upprustad infrastruktur, kan ge fart åt världsekonomin.

Han håller också med Donald Trump om att Europa måste ta ett större ekonomiskt ansvar för sin säkerhet. Det gäller även Sverige, enligt Persson - men han vill inte gå med i Nato.

Donald Trump har tidigare sagt att han vill kicka ut de Nato-länder som inte bidrar med pengar som USA gör.


"Lite skönt att dynastier inte styr"

Trots att Göran Persson inte är något Trumpfan och tycker att det är tråkigt att Hillary Clinton förlorade ser han ändå positiva aspekter i det hela.

- Det är lite skönt också att det inte blir dynastier som styr. Det räcker nu. Bush- och Clintoneran är över. Och man ska komma ihåg att den amerikanska konstitutionen är bygd för att ta hand om galningar, säger den förre statsministern till Dagens Industri.

Källa - 2016-11-09 20:52

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+