Peter Hultqvist oroas av Donald Trumps politik

Senaste nyheterna om Nato

Peter Hultqvist oroas av Donald Trumps politik - Valet av Donald Trump till president i USA kan förändra säkerhetsläget i Europa.

Sveriges försvarsminister, Peter Hultqvist, är orolig för flera saker som sades i valrörelsen.

-Utbytet av diverse trevligheter mellan Putin och Trump var ett sådant inslag, säger han.

Så fort chocken i Europa hade lagt sig efter valet av Donald Trump som USA:s näste president inleddes en debatt om vad det får för säkerhetspolitiska konsekvenser i Europa.

I valrörelsen har Trump väckt oro på många håll efter att han sagt att USA kommer att hjälpa de baltiska staterna vid en konflikt, förutsatt att "de uppfyllt sina skyldigheter gentemot oss".

Trump har under sin valkampanj även öppnat för att lyfta sanktionerna mot Ryssland och även erkänna annekteringen av Krim.

I SVT:s Agenda på söndagskvällen flaggade Peter Hultqvist för att han var orolig för vissa delar av Donald Trumps politik.

-Det finns en del frågetecken som vi måste reda ut, som skapades under den här röriga valrörelsen i USA, sa han i Agenda.

Efter sin medverkan i Agenda utvecklade Peter Hultqvist sina tankar om vilka frågetecken som måste redas ut, i Expressen TV.

-Utbytet av diverse trevligheter mellan Putin och Trump var ett sådant inslag. Ett annat inslag var frågor kring var Trump står i synen på Nato och på den transatlantiska länken. Det är frågor som måste klaras ut.

Donald Trump valde i veckan den pensionerade generalen James Mattis till sin försvarsminister.

Men Peter Hultqvist ser försiktigt positivt på valet.

- Sådana där namn man sätter på folk tar jag ingen notis om. Jag har noterat att han har en bred internationell erfarenhet och de uttalanden jag har sett ligger i linje med traditionell amerikansk politik i sådana frågor. Så det är en intressant utnämning, men sen återstår att se vad det blir med det.


Om hemliga samtalet: "Inte min sak"

För ett par veckor sedan samtalade Stefan Löfven och Donald Trump i telefon, bland annat om säkerhetspolitik. Men Peter Hultqvist vill inte närmare gå in på vad som sades.

- Det är en sak som Stefan Löfven måste redovisa i så fall. Det är inte min sak, säger försvarsministern.

I valrörelsen öppnade Donald Trump för att erkänna ryska annekteringen av Krim. Vad säger du om det?

- Om en sådan sak skulle hända upphör det internationella regelverket att fungera. Det här skedde i strid med internationell lag och rätt och det är inget man bara kan ändra på.


"Ingen hemlighet att jag önskat Clinton"

Men hur valet av Donald Trump påverkar svensk säkerhetspolitik i övrigt vill inte Peter Hultqvist uttala sig.

Mycket är fortfarande osäkert, och den nyvalde presidenten har redan svängt i flera frågor.

-Det är väl ingen hemlighet att jag hade önskat att Hillary Clinton hade blivit president. Men nu är realiteten en annan. Och då måste vi utgå ifrån det när vi planerar för framtiden, säger Peter Hultqvist.

Källa - 2016-12-04 22:21

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+