Putin kommer inte att gråta om britterna lämnar EU

Senaste nyheterna om Nato

Putin kommer inte att gråta om britterna lämnar EU - Brexit kommer inte att påverka Ryssland. Oavsett vad politiker i Storbritannien påstår bör inte Ryssland kopplas till frågan om Storbritanniens möjliga utträde ur EU. Det är politiker, statsvetare och EU-experter i Moskva överens om.

MOSKVA. Journalisten Fjodor Lukjanov är van vid att omge sig med maktens män. Han är chefredaktör för publikationen "Ryssland i globala affärer", som innehåller långa akademiska texter med fokus på utrikes- och säkerhetspolitik. I tidningens redaktionsråd sitter tidigare utrikesminister Carl Bildt och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Den sistnämnde skriver ofta i tidningen.

Brexit påverkar inte ryssarnas ekonomi, säger Lukjanov och skrattar.

- Vissa i EU och i London vrider hela brexit-grejen till att Putin skulle bli jätteglad, och att det skulle applåderas i Moskva. Jag tror att Putin kommer vara okej med en brexit. Han kommer verkligen inte att gråta i alla fall.

Lukjanov tillhör också den akademiska och diplomatiska tankesmedjan Russian International Affairs Council (RIAC), som grundades av ryska utrikesdepartementet och utbildningsdepartementet 2010.

- Men ekonomiskt är brexit inte bra för någon, inte ens för Ryssland. Det är politiskt som dagens EU är ett problem för Ryssland.

Brittiske försvarsministern Michael Fallon tror att en Brexit kommer att applåderas i Moskva, och befarar att sanktionerna mot Ryssland kan att bli svagare utan Storbritannien i EU. Konsekvenserna för sanktionerna är mer relvanta att diskutera, menar Fjodor Lukjanov.

- Sanktionerna mot Ryssland kanske blir svagare, ja. Storbritannien tillhör de största motståndarna till annekteringen av Krim, säger Fjodor Lukjanov.

En som däremot anser att den brittiska försvarsministerns uttalande är smått löjeväckande är Aleksej Gromyko, barnbarn till Andrej Gromyko, som var Sovjetunionens utrikesminister under kalla kriget.

- Storbritannien kommer att skjuta sig själva i foten om de lämnar EU. Brexit kan inte lösa de problem som EU och Storbritannien står inför i dag, säger han som är forskare i statsvetenskap och ordförande för Europainstitutet i Moskva, med fokus på internationella relationer och Storbritannien.

Enligt Gromyko är det anmärkningsvärt att några vill skifta ansvaret för vad de själva gör på Kreml.

- Om inte ens EU:s ledare vet vad som kan hända vid en brexit, hur ska ryssarna då kunna veta?

Att en Brexit skulle försvaga EU:s säkerhetspolitisk är det mest vilseledande påståendet, enligt Fjodor Lukjanov.

- Det är inte EU:s fält, utan Natos. För Ryssland är detta paradoxalt, och innebär att Natos inflytande i Europa kan bli starkare. Efter Brexit kan Nato vara den sista länken mellan britterna och övriga Europa, menar Fjodor Lukjanov.

Efter kalla kriget slutade USA och Nato se Ryssland som en militärmakt. Nu försöker Ryssland föra Nato tillbaka till förhandlingsbordet.

- Nato vill inte acceptera att 1991 inte är deras seger. Det är ett farligt psykologiskt spel, och att utöka Natos roll i Europa är något som Ryssland inte vill. Sverige är också ofrivilligt en del av den här leken, säger han.

Så en potentiell Brexit kommer alltså inte att applåderas i Moskva?

- Ärligt talat. . . jo, många kommer bli glada. EU har undervisat oss i hur bra de är i så många år. Alla vill in, men ingen vill ut. Plötsligt händer det. Det är psykologiskt. Konsekvenserna är så många att det blir svårt att applådera något man inte riktigt förstår. Ingen förstår ju vad en brexit innebär, inte ens de som kommer att rösta för.

Ryssland behöver i stället fokusera på sin egen identitetskris och roll i omvärlden, enligt Fjodor Lukjanov.

Varför fokuserar man inte på inrikespolitiken i stället?

- Det är en tradition. Ryssland vill säkra inrikespolitisk framgång med utrikespolitiska medel. Rysk imperialism skiljer sig från brittisk och fransk, med anledning av att Ryssland vill skydda sig själva i första hand. Säkerhetspolitik har blivit en besatthet i Ryssland.

- Världen förändras i rasande takt, och Ryssland kan inte få mer trovärdighet inom utrikespolitiken, säger Lukjanov.

Man inte kan planera på lång sikt, och därför chansar Putin bäst han kan.

- Hans viktigaste idé är att säkra Rysslands inflytande i världen, att komma tillbaka till förhandlingsborden. Han kan bara använda sig av EU:s och USA:s misstag, det är han bra på. Putin är en fatalist, som inte kan påverka utrikespolitikens utfall. Vem vet inte vad som händer imorgon.

Det finns inga grunder att tro att Ryssland stöttar ett brittiskt utträde ur EU, men en Brexit kan förbättra relationerna mellan Moskva och London, enligt Rysslands ambassadör till EU, Vladimir Chizhov. Även Vladimir Putin förklarar att Brexit inte har något med Ryssland att göra.

- Det är upp till Storbritannien och EU, sade Putin till ryska medier under helgen vid den internationella ekonomiska konferensen i S:t Petersburg.

Källa - 2016-06-20 17:02

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+