Rädslan är dold bakom ledarnas lättade anleten

Senaste nyheterna om Nato

Rädslan är dold bakom ledarnas lättade anleten - När skilsmässan mellan EU och Storbritannien är klar inleds det ännu knivigare uppdraget att ta fram ett helt nytt handels- och samarbetsavtal mellan parterna. Och EU-länderna har anledning att hålla sig väl med sin rika och inflytelserika granne.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

BRYSSEL Angela Merkel sammanfattade det kanske bäst: hon var genuint ledsen, men också lättad.

När EU-ledarna på söndagen skakade hand om brexitavtalet mellan EU och Storbritannien, så kunde man i toppmötessalarna i Bryssel höra luften pysa ur den gigantiska ballong med förhoppningar om att britterna skulle ta sitt förnuft till fånga och stanna kvar, som hela tiden svävat över skilsmässoförhandlingarna.

Länge bedyrade EU-länderna att om bara telefonsamtalet kom från Downing Street 10, med en förfrågan om att få stryka ett streck över brexit, så skulle de alla stå där med öppna armar. Så sent som i september sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att man då snabbt skulle stöka undan alla formaliteter för att vända utträdesprocessen.

Nu verkar det hoppet vara ute.

- Nu är det som det är, sade statsminister Stefan Löfven (S) lakoniskt efter träffen med de andra EU-ländernas stats- och regeringschefer.

Hoppet står nu till att man så fort som möjligt får ihop ett så djupt, brett och gediget handels- och samarbetsavtal som möjligt för framtiden mellan EU och Storbritannien. För bakom de ledsna-men-också-lättade EU-ledarnas anleten finns en genuin rädsla för hur brexit kommer att påverka deras länder.

Storbritannien var inte en fattig kusin som man ville hjälpa på fötter, som många av länderna från främst det gamla Östeuropa som senast fått komma med i EU varit, utan ett av de rikaste och internationellt mest inflytelserika länderna i hela Europa och världen.

• Säkerhetspolitiskt

Flera länder i det gamla öst, som till exempel Polen, oroar sig för att britternas distansering från EU kan komma att påverka säkerhetspolitiken för hela kontinenten.

Storbritannien har med sin särskilda relation till USA och sina stora militära resurser en nyckelposition vid både Natos och EU:s bord när säkerhetspolitiska beslut ska fattas.

Men i takt med EU försöker både fatta fler gemensamma utrikespolitiska beslut (utan USA och Nato) och bygga upp egna försvarsstrukturer, och USA:s nuvarande administration öppet hotar med att överge Europa, så oroar sig många polacker, berättar en polsk tv-reporter för SvD, att britternas uttåg från EU:s säkerhetspolitik innebär en risk. Det kan bli oklart vem som skyddar deras flank österut.

Cyperns ledare sade på toppmötet på söndagen att det var uteslutet att Storbritannien efter brexit skulle få vara med i EU:s försvars- och säkerhetspolitiska mötesforum - något som till exempel Stefan Löfven antydde att man skulle vilja. Löfven sade att Storbritannien var ett mycket viktigt land för EU:s terrorbekämpning och hela utrikespolitik. Cypern sade att Turkiet då skulle kunna be om en plats vid bordet, också.

• Pengarna

Storbritannien är rikt. Landet bidrar till EU:s budget med ansenliga belopp varje år. När EU både vill satsa på nya, gemensamma migrationsinsatser, nya gränspoliser, flera terrorbekämpningsstyrkor och nya bankövervakningsmyndigheter, till exempel, samtidigt som det flödar mindre pengar in i EU-kassan, ja då blir ekvationen svår. Det är viktigt att handeln mellan EU och Storbritannien inte störs för mycket av brexit, och då skapar fler ekonomiska avbräck.

• EU:s attraktionskraft

Att ett rikt och välmående land som Storbritannien lämnar EU är en stor politisk törn för unionen, som länge försökt flytta fram sina pjäser internationellt. EU vill idag inte bara skapa fred, välstånd och smidigt handel i Europa, utan också leda globala klimat- och andra avtal och sända fredsbevarande styrkor till världens krishärdar, till exempel.

EU vill förstås framstå en attraktiv klubb att räkna med på världsscenen, och inte bara för länder från det fattiga och sönderslitna Balkan, det både relativt fattiga och politiskt problematiska Turkiet och det krigande Ukraina.

Storbritannien är ett land med kärnvapen och en plats i FN:s säkerhetsråd, som gav tyngd åt EU:s utrikesambitioner.

• Sverige får tala för sig själv

Efter brexit försvinner det största landet i gruppen av länder som inte anslutit sig till euroländernas valutapolitik och antagit euron som valuta. Sverige, som ofta lutat sig mot eller gömt sig bakom britterna i diskussioner kring euron och andra finansiella och ekonomiska spörsmål i EU, måste säkert framöver oftare ta bladet från munnen och själv föra sin talan.

Källa - 2018-11-25 17:06

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+