Regeringen säger ja till brittisk elitstyrka

Senaste nyheterna om Nato

Regeringen säger ja till brittisk elitstyrka - S-MP-regeringen tänker acceptera en inbjudan att ingå i den brittiska elitstyrkan Joint Expeditionary Force (JEF), sammansatt av sju Natoländer. Den informationen lämnade försvarsminister Peter Hultqvist vid tisdagens möte med försvarsutskottet.

- I grunden är det ett bra beslut. Det har en tydlig signalverkan eftersom det är västliga länder som Sverige blir en del av och det är en snabbinsatsstyrka, säger Moderaternas försvarstalesman Hans Wallmark till SvD.

Vänsterpartiets Stig Henriksson har en motsatt uppfattning:

- Jag är emot att vi så oreflekterat springer på alla bollar och skriver avtal med alla länder samtidigt.

Vad betyder det att JEF kan sättas in under FN-, EU- och Natobefäl?

- Försvarsministern säger att Sverige ska alltid kunna fatta ett eget beslut även om vi ingår i JEF och då får man väl tro på det.

SvD kunde avslöja regeringens planer på deltagande i Joint Expeditionary Force redan under hösten 2015.

Hultqvist förnekade då detta, bland annat i ett skarpt uttalande i riksdagen:

- Ni försöker måla upp en bild av att det vi säger inte är det som gäller utan att vi håller på med något annat. Det vill jag grundligen dementera. Vi ska inte diskutera utifrån ett desinformativt förhållande.

Enligt ett remissvar från april 2017 gör Försvarsmakten bedömningen "att det finns positiva effekter" med ett svenskt deltagande i JEF-styrkan.

Vid tisdagens möte ställde försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) frågan till Hultqvist om vad det innebär att JEF kan sättas in på "alla konfliktnivåer", och om en artikel 5-situation enligt Natofördraget om kollektivt självförsvar utesluter svenskt deltagande.

- Det enda substantiella i svaret var att försvarsministern inte vill ge sig in i spekulationer. Måhända hade hans eget parti och Miljöpartiet förväntat sig ett nej, säger Widman till SvD.

Formellt kommer Hultqvist och regeringen nu att ta ställning till en inbjudan från den brittiska regeringen samt fatta beslut om och lämna in en ansökan om medlemskap i JEF-styrkan.

• Joint expeditionary force (JEF) bildades vid Natos toppmöte i Wales 2014, ett halvår efter krigsutbrottet i Ukraina och den ryska annekteringen av Krim.

• Styrkan består av sju Natoländer - Storbritannien, Danmark, Norge, Nederländerna, Estland, Lettland och Litauen - och opererar under Natos "doktriner och standarder".

• JEF är fristående från Nato, men ändå nära kopplad till försvarsalliansen både operativt och med tanke på vilka länder som ingår och att det finns "exempel på gemensamma aktiviteter" mellan JEF och Natos snabbinsatsstyrka Nato responce force (NRF), enligt ett remissvar från försvaret till regeringen.

Källa - 2017-06-13 14:38

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+