Riksdagsåret 2016/17 inleds på tisdagen

Senaste nyheterna om Nato

Riksdagsåret 2016/17 inleds på tisdagen - I dag inleds det nya riksdagsåret 2016/2017 med kungens öppningstal och statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring.

Vinster i välfärden, fler enkla jobb, skolkrisen och Nato är några stridsfrågor som väntar under hösten.

I en debattartikel i Aftonbladet inför riksdagens öppnande skriver statsministern att regeringen vill utveckla den svenska modellen. För att kunna minska arbetslösheten och ge arbetsgivarna förutsättningar att klara av kompetensförsörjningen bjuder han in arbetsmarknadens parter till samtal "om hur politiken och utbildningssatsningarna behöver utvecklas ytterligare".

"Moderniseringen av Sverige går via de stora investeringarna i utbildning för att möta arbetskraftsbristen, i bostäder, järnvägsunderhåll, export, innovation, och klimatåtgärder. Omställningen till ett ekologiskt hållbart samhälle är nödvändigt och stärker framväxten av nya företag och nya jobb", skriver Löfven.


Ny minister

Utbildning är också en fråga i fokus. En ny gymnasieminister efter Aida Hadzialic (S) bör presenteras i dag, om vederbörande ska hinna bli varm i kläderna. I december kommer nästa Pisa-mätning, som inte lär bjuda på något positivt vad gäller den svenska skolan.

Med två år kvar till nästa val behöver såväl S som MP få upp opinionssiffrorna, liksom för övrigt de flesta borgerliga partierna, så konfrontation är att vänta. Här ser regeringen framför allt striden om vinster i välfärden som en viktig fråga. Utredaren Illmar Reepalu presenterar sina förslag i november.

Någon riksdagsmajoritet finns inte för hans hittills kända förslag om en vinstbegränsning på 8 procent, men det är en viktig profilfråga för de rödgröna.


"Stoppa skattefusk"

"För att öka tryggheten i vårt land måste välfärden i Sverige gå att lita på. Det uppnår vi genom att investera i fler anställda och högre kvalitet samtidigt som vi gör mer för att upprätthålla ordning och reda. Skattefusk och utnyttjande av systemen ska stoppas liksom stora vinstuttag i välfärden", skriver Löfven i debattartikeln.

Oppositionen å sin sida slåss för valfriheten och vill därtill ha en Nato-debatt efter regeringens utredning som pekade på flera fördelar med ett medlemskap.

Källa - 2016-09-13 08:02

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+