Rysslands försvar Putins vaktrobotar

Senaste nyheterna om Nato

Rysslands försvar Putins vaktrobotar - Ryssland biffar upp sin militära närvaro kring Östersjön rejält, med robotar som kan täcka in stora delar av Europa och även Sverige. För att försvara de nya militäranläggningarna sätter Ryssland in nya högteknologiska system:

Varsågod, möt Putins senaste leksaker - vaktrobotarna.

En video som ryska försvarsdepartementet har publicerat på nätet visar hur betongrör på befälhavarens order öppnas för att släppa fram de vapensystem som döljs däri. Systemet är bestyckat med bland annat en granatkastare, enligt ryska medier.

I videon visas även bilder på hur militärerna som har i uppdrag att försvara ryska robotsystem fjärrstyr stridsfordon på larvfötter, fordon som Ryssland utvecklat både för bevakning och för strid.

"Komplexet har förmågan att styra vapen, följa med och slå mot måltavlor i automatiskt och semiautomatiskt läge eftersom den utrustats med elektrooptisk- och radarspaning", skriver försvarsdepartementet i sitt uttalande.


Putins besked vid mötet

Ryska regeringen har på senaste lyft fram avancerad robotteknik - i detta fall inte sådana robotar som man skjuter utan självstyrande fordon - som ett prioriterat område i Rysslands militära utveckling. I helgen beskrev president Vladimir Putin till samlade toppmilitärer att den satsningen hänger ihop med ett alltmer spänt läge där Ryssland anklagar Nato för att bryta mot överenskommelser.

Den ryske presidenten tillägger att Ryssland anser att "försök att förändra eller förstöra" den balansen är "extremt farliga".

- Vår uppgift är att effektivt neutralisera alla militära hot mot Rysslands säkerhet, inklusive dem som följer av nyligen utplacerade strategiska robotförsvar, säger han.

Bara häromdagen sade ledande ryska politiker att Ryssland håller på att bygga ut sin militära närvaro kring Östersjön, särskilt i enklaven Kaliningrad, med nya robotar som kan avfyras och nå enda till Sverige.

- Som svar på sådana hot så kommer vi att behöva placera ut ytterligare styrkor, sade Viktor Ozerov, ordförande för försvarsutskottet i det ryska parlamentets överhus.

- Den här förstärkningen innefattar utplacering av S-400 och Iskander-system i Kaliningrad.


Anklagar Nato för förstärkningar

Putin varnade själv i en intervju som sändes tidigare i veckan att Ryssland anser sig ha rätt att slå mot militära robotanläggningar man anser vara ett hot mot Ryssland, en tydlig hänvisning till Natos militära närvaro.

Kreml har sedan länge anklagat just Natos förstärkningar för att vara riktade mot Ryssland, trots att försvarsalliansen hävdar motsatsen.

- Vad ska vi göra? Vi måste ta till motåtgärder, det vill säga, slå med våra robotsystem mot mål som i vår mening börjar hota oss, sade Putin i intervjun.

- Situationen hettar upp.


Washington Post tog fram kartor

Tidningen Washington Post har tagit fram en rad kartor som tydligt visar varför de nya robotarna oroar västländer, särskilt Europeiska sådana. Det handlar om vad Ryssland placerar ut i Kaliningrad, vad de sofistikerade vapnen kan göra och hur långt de når. Här är var det handlar om:


Kalibr - fartygsbaserade kryssningsrobotar

De fartygsbaserade kryssningsrobotarna av varianten Kaliber kan bestyckas med kärnvapen eller vanliga stridsspetsar. De har en lång räckvidd och kan enligt uppgifter en räckvidd som sträcker sig över nästan hela Europa. Ryssland flyttade två robotfartyg med Kalibr-system till Kaliningrad förra månaden.


Kalibrs räckvidd.
Bastion: Har använts i kriget i Syrien

Landbaserad kustförsvarsrobotar som Ryssland i oktober placerade i enklaven. Sedan dess har de också använts i kriget i Syrien där Moskva stöder president Bashar al-Assads regim. Robotarna kan användas mot Nato-fartyg i Östersjön.


Räckvidden hos Bastion-missilerna.
S-400: Högteknologiskt luftvärn

Rysslands högteknologiska luftvärn som Ryssland har placerat ut i Syrien och på eget territorium. Robotarna han slå mot flyg på hög höjd och lång distans och kan nå flygplan i en stor del av Östersjön.


S-400:s räckvidd.
Iskander-M: Kan bestyckas med kärnvapen

De landbaserade robotarna kan bestyckas med kärnvapen och nå Gotland och delar av södra Sverige. Det överensstämmer med avtal som slöts mellan Sovjetunionen och USA.


Iskander-M:s räckvidd.

Källa - 2016-11-23 17:25

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+