Samarbetar i Irak men inte runt Östersjön

Senaste nyheterna om Nato

Samarbetar i Irak men inte runt Östersjön - Sverige och Finland samordnar Irakinsatserna efter attacken mot Qassem Soleimani. Däremot inte när USA skickar 20 000 soldater över Atlanten för att öva militärt försvar av Europa under våren. Sverige står utanför, Finland deltar.

Detta är en kommentar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Både Sverige och Finland ingår i den USA-ledda koalitionen mot IS, (IHR, Operation Inherent Resolve). Det svenska bidraget består av ett 70-tal soldater och förlängdes så sent som i december.

I riksdagsbeslutet ingår att "regeringen fortlöpande rapporterar till riksdagen eller berörda utskott om säkerhetsläget för insatsen". I efterspelet till drönarattacken i förra veckan är operationen åtminstone tills vidare pausad.

Samtidigt har det irakiska parlamentet antagit en resolution om att utländsk trupp ska ut ur landet. Vad det får för konsekvenser är än så länge oklart.

Precis som övriga länder är svenska soldater på plats på formell inbjudan av Irak. Regeringen har hänvisat till kontakter med Finland om hur situationen nu ska tas om hand. Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) rör det sig om att utbyta "information och åsikter om hur det här bör hanteras".

- Har man ett så djupt samarbete som vi har mellan Finland och Sverige då är det också väldigt naturligt, förklarade Hultqvist i Ekot i början av veckan.

Inför den amerikanska försvarsövningen Defender Europe 20 i april och maj är läget annorlunda.

Övningen leds av USA:s militärkommando i Europa med högkvarter i Stuttgart. De amerikanska truppförflyttningarna till europeisk mark blir den största efter det kalla kriget. I februari och mars anländer förband och tonvis med tung militär utrustning från armén, flottan, flyget och marinkåren till flygfält och hamnar i Belgien, Nederländerna, Tyskland och Polen.

Totalt deltar 19 länder, inklusive USA med 29 000 soldater, varav 20 000 kommer från andra sidan Atlanten. Övriga deltagare är Natomedlemmar plus partnerländer som Georgien och Finland med 8 000 soldater, totalt 37 000.

Själva övningen genomförs i april och maj i Tyskland, Polen, Estland, Lettland, Litauen och Georgien. Målsättningen är att öka den strategiska beredskapen och den så kallade interoperabiliteten genom att snabbt överföra stridsdugliga förband som kan "avskräcka potentiella angripare" vid en kris. I klartext rör det sig om förberedelser för en rysk militär aktion i Europa.

Det uttalade syftet är att klargöra USA:s orubbliga "åtagande gentemot Nato och försvaret av Europa".

- Beredskap handlar inte bara om att ha rätt styrkor och förmågor på plats utan också om att snabbt integrera våra egna förband med styrkor från våra allierade och partners, säger USA:s arméchef i Europa, generallöjtnanten Christopher Cavoli, i ett uttalande från militärkommandot.

Sverige är det enda Östersjölandet - förutom ryssarna - som inte deltar i Defender Europe. Den officiella förklaringen från försvarsministerns pressekreterare Toni Eriksson är att det "inte inkommit någon inbjudan till övningen Defender". Samtidigt avgörs den typen av frågor i normalfallet vid förhandskontakter och informella diskussioner.

Hade den svenska regeringen varit intresserad av att delta i övningen hade det säkert gått att ordna, till exempel vid Hultqvists besök i Pentagon med den finländske försvarsministern Antti Kaikkonen i december. I stället har Försvarsmakten nu fokus på den egna Auroraövningen i maj och juni. Finland medverkar i European Defender genom parallellövningarna Saber Strike och Dynamic Front, enligt USA:s armé kopplade till Defender med ett gemensamt övningsscenario, koordinerad ledning och kommunikation.

2016 konstaterade regeringens egen utredare Krister Bringéus, i betänkandet Säkerhet i en ny tid, att Sverige i händelse av en kris riskerar att hamna i "ett planeringsmässigt mörkerland" eftersom det saknas gemensamma militära förberedelser med USA och Nato. Med fortsatt rysk militär upprustning i Sveriges närområde har hotbilden förstärkts under senare år.

I försvarsberedningens slutrapport Värnkraft i maj 2019 betonas "vikten av att mottagande av militärt och civilt stöd förbereds och planeras". Ett militärt angrepp kan inte uteslutas.

Nu står Sverige likväl vid sidan av när USA och andra Natomedlemmar genomför förberedande försvarsövningar i Europa. Samordningen med Finland är ett faktum i Mellanöstern, inte i Östersjöområdet.

Källa - 2020-01-08 19:04

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+