Samarbete utan medlemskap

Senaste nyheterna om Nato

Samarbete utan medlemskap - Per Gahrton hävdar den 8 maj i Sydsvenskan och HD att regeringen "i smyg driver in Sverige i Nato". Jag har svårt att förstå detta synsätt när statsministern och alla ministrar är övertydliga i frågan: Sverige ska inte gå med i Nato. Vi socialdemokrater anser att detta förhållningssätt bidrar till stabilitet i vår del av världen.

Regeringen har alltsedan den tillträdde arbetat för att rusta upp det av borgarna så sargade försvaret. Det gäller det militära försvaret men också totalförsvaret för att tillförsäkra invånarna tillgång till det basala i händelse av kris eller i värsta fall krig. I detta arbete är regeringen pragmatisk, omvärldsläget är sämre än på länge och vi måste förhålla oss till detta.

I vårt närområde går det inte att bortse ifrån att det ryska agerandet under senare år antagit mer provocerande former. Detta konstaterande handlar inte om russofobi, det är att se verkligheten för vad den är.

Sverige ska inte gå med i Nato, en förändring av vår säkerhetspolitiska doktrin skulle öka spänningarna i vår del av världen. Sverige ska bidra till stabilitet och lugn, inte till upptrappning och eskalerande oro.

I oroliga tider blir det viktigt att samarbeta med dem som delar våra värderingar. Demokratins grundvärden är satta under press och det är oerhört viktig att vi samarbetar med dem som delar dessa värderingar på vilka vårt land och vårt sätt att leva vilar. Regeringen fördjupar därför samarbetet med våra nordiska grannar och andra demokratier som står oss nära.

Att Sverige samarbetar med Nato är inte konstigt. Vi samarbetar med en rad länder och organisationer, det är så en pragmatisk regering måste agera i en globaliserad värld. Att öva med Natoländer är lika oproblematiskt som att vi övar med icke-Natoländer.

Sverige ska samarbeta med andra men fortsatt vara militärt alliansfritt. Försvars- och säkerhetspolitiken måste präglas av långsiktighet och väl avvägda beslut för att främja fred, stabilitet och säkerhet. Det är sådant som skapar trovärdighet.

Åsa Lindestam,

försvarsutskottets vice ordförande, S

SVAR DIREKT:

Det borde kännas betryggande att försvarsutskottets vice ordförande upprepar S-mantrat att Sverige "ska inte bli Nato-medlem". Men vi ska samarbeta. Med vem? Alla vet att Nato=USA. USA leds enligt Sydsvenskans Per T Ohlsson (14/5) av "en vulgär, ljugande och ogenerat rasistisk skränfock" som bland annat "vräkt missiler över Syrien utan kongressens medgivande". Varför ska vi samarbeta med den mannens militär? Varför inte i så fall också samarbeta med till exempel Ryssland, Turkiet, Egypten, som visserligen leds av politiska tvillingar till Trump, men som också har stor betydelse för vår säkerhet?

Också den borgerliga regeringen bedrev Nato-anpassad försvarspolitik. Men borgarna erkänner att de strävar till Nato. Nu bedriver den S-ledda regeringen en ännu mer Nato-anpassad politik (värdlandsavtal, USA-militär till Gotland, med mera) - men förnekar att det handlar om Nato-anpassning. Det krävs mer än vackra ord för att någon ska kunna lita på att försvarsminister Peter Hultquist och Åsa Lindestam inte gör oss till en militär stödtrupp för en "rasistisk skränfock".

var ledamot i den rödgröna försvarsprogramgruppen 2009-10

Källa - 2017-05-22 09:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+