Saudiskt fördömande av turkiskt Libyenbeslut

Senaste nyheterna om Nato

Saudiskt fördömande av turkiskt Libyenbeslut - Turkiets beslut att sända militärt stöd till Libyens FN-erkända regering möts med fördömande av Saudiarabien - som stöder motståndarsidan.

Turkiet och Saudiarabien stöder redan olika sidor i Syrien. Efter Turkiets beslut att sända militärt stöd till Libyens FN-erkända regering är farhågan att konflikten i landet ska utvecklas till ett ombudskrig liknande det syriska, där rivaliserande utländska regeringar aktivt stödjer olika sidor.

"Saudiarabien tar avstånd från och fördömer Turkiets senaste eskalering av läget i Libyen", uppger landets utrikesdepartement i en kommentar till Turkiets beslut.

"Det är av avgörande vikt att det internationella samfundet omedelbart tar steg för att stoppa det externa stödet till Haftars armé", replikerar Turkiets utrikesdepartement i ett uttalande riktat mot Saudiarabien.

Saudiarabien stöder, tillsammans med Förenade arabemiraten och Egypten, en upprorsgrupp ledd av krigsherren Khalifa Haftar som strider mot den FN-erkända regeringen. En regering som i sin tur stöttas av Qatar - och nu även Turkiet.

Inbördeskriget i Libyen intensifierades när Haftars styrkor i april 2019 inledde en offensiv mot den FN-erkända regeringen. Under lördagen ska minst 30 personer ha dödats i en attack mot en militärskola i huvudstaden Tripoli, som står under den FN-erkända regeringens kontroll.

Vårdminister Hamid bin Omar säger till Reuters att antalet döda stiger och att de omfattande skadorna gör det svårt att räkna antalet dödsfall. Haftars styrkor förnekar, via en talesperson, inblandning i attacken.

Sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades av ett Nato-stött uppror har väpnade grupper stridit om kontrollen över landet.

Efter en maktkamp 2014 bildades två regeringar. I huvudstaden Tripoli finns den FN-stödda enhetsregeringen GNA medan Tobruk i öst är säte för en konkurrerande regering som stöds av krigsherren Khalifa Haftar.

Haftars sida, som stöds av bland andra Saudiarabien, inledde i april 2019 inledde en militär offensiv mot huvudstaden.

Källor: UI/Landguiden

VD, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2020-01-05 02:15

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+