Sista EU toppmötet för Cameron

Senaste nyheterna om Nato

Sista EU toppmötet för Cameron - Cameron var sammanbiten och kortfattad när han anlände till toppmötesbyggnaden i Bryssel. Till reportrarna säger han att Storbritannien kommer att lämna EU, men att det måste ske på ett så konstruktivt sätt som möjligt. Han vill ha så nära band som det någonsin är möjligt med EU-länderna.

- Det är bra för oss och det är bra för dem, säger han.

I centrum

Cameron är toppmötets huvudperson. Han ska förklara för de andra 27 EU-ledarna varför britterna röstade för att lämna EU. Däremot väntas han inte formellt begära utträde ur unionen. Det beslutet kommer Camerons efterträdare att få ta.

När EU:s permanente ordförande Donald Tusk anlände sade han att EU är redo att starta skilsmässoprocessen när som helst, men att det är upp till britterna att trycka på utträdesknappen. Han, liksom flera andra EU-ledare, var ovanligt känslosamma. Skilsmässan från britterna är smärtsam för många.

- Det känns som någon väldigt nära har lämnat hemmet. EU handlar inte bara om processer, det handlar också om känslor, sade Tusk.

Inga russin

Tysklands förbundskansler Angela Merkel talade hemma i Berlin innan hon gav sig av till Bryssel. Hon slog fast att hon vill ha kvar en nära relation med Storbritannien, men det kommer inte att bli tal om att plocka russinen ur kakan.

Statsminister Stefan Löfven (S) var inne på samma linje när han kom till mötet. Han anser att Storbritannien har en "skyldighet" att snabbt meddela vad de vill. Han tycker inte att det verkar som att lämna-sidan i den brittiska folkomröstningen har någon plan.

- Det är nästan som att de tror att det ska vara som förr, förutom att de inte ska behöva betala någon avgift. De måste ha klart för sig att så blir det inte, säger Löfven.

Han kommer också att framföra detta till David Cameron på mötet.

- Jag kommer att fråga: vad är plan B nu då? Nu är vi här. Jag kommer också att säga att jag tycker att det vore bra om Storbritannien så snabbt som möjligt säger vad man vill, svarar statsministern.

Vägen framåt

På onsdagen kommer de andra 27 EU-ledarna att fortsätta på egen hand, utan David Cameron. De får då tillfälle att diskutera folkomröstningens konsekvenser för det fortsatta EU-samarbetet, bland annat hur man ska göra för att minska missnöjet med EU i medlemsländerna.

- - Det är inte tid nu att börja diskutera nya fördrag eller stora nya förändringar, säger Löfven, som vill att medborgarna ska sättas i fokus.

- Vi behöver tänka mer på hur den sociala tryggheten utvecklas i Europa, säger han.

I september kommer de 27 EU-ledarna att ses igen i Bratislava för ett extrainsatt informellt toppmöte. Förhoppningen är att det då ska ha klarnat något vad britterna vill och eventuellt finns då också en ny brittisk premiärminister på plats.

Dagens toppmöte inleds med diskussioner om bland annat migration och EU:s relation till Nato. Normalt sett stora frågor, men på det här toppmötet kommer de inte att stå i centrum.

Källa - 2016-06-28 16:09

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+