Snart avgörs om Trump ställs inför riksrätt

Senaste nyheterna om Nato

Snart avgörs om Trump ställs inför riksrätt - Efter de uppmärksammade, tv-sända förhören i det demokratledda representanthusets underrättelseutskott rullar utredningen över till justitieutskottet, som leds av New Yorkdemokraten Jerry Nadler.

Denne gjorde redan i september klart var han står.

- Personligen anser jag att presidenten bör ställas inför riksrätt, sade Nadler då enligt nyhetskanalen CNN.

Han angav en rad skäl till varför. Enligt Nadler har Donald Trump bland annat saboterat grundlagen och de normer som garanterar den amerikanska demokratin.

- Vi måste säkerställa att nästa president, eller den därefter, vet att sådant straffar sig.

I centrum för utredningen står frågan om huruvida Trump i somras begick ett allvarligt brott när han ringde Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och bad honom om "en tjänst", nämligen att utreda sonen till demokraten Joe Biden - en potentiell politisk rival i nästa års presidentval - samtidigt som Vita huset fryst ett militärt biståndspaket till Ukraina.

Underrättelseutskottet presenterade på tisdagen resultatet av sin utredning, en 300-sidig rapport i vilken presidenten anklagas för "förkrossande" maktmissbruk och för att ha försökt sätta käppar i hjulet för utredningen. Det sistnämnda kan kopplas till Trump försök att hindra Vitahusanställda från att vittna i utredningen.

Dessförinnan hade Trumps parti republikanerna lagt fram sin rapport i vilken det hävdas att Trumps agerande gentemot Ukraina varit fritt från mutor, utpressning och maktmissbruk.

Nadler och hans kollegor ska med start på onsdagen hålla egna utfrågningar som de bland annat bjudit in presidenten och hans medarbetare till. De ska även höra riksrättsexperter och utvärdera utredningen som kollegorna i underrättelseutskottet gjort - och i slutändan avgöra om de anser att presidenten gjort sig skyldig till "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser". Det är de brott som kan ligga till grund för riksrättsanklagelser, enligt grundlagen.

Enligt de regler som representanthuset godkände i höstas får presidentens egna jurister korsförhöra vittnen i justitieutskottet. Presidenten själv har dock meddelat att han inte har för avsikt att delta i "bluff"-processen, åtminstone inte i början. Under onsdagen är han i London på Natotoppmöte.

Demokraternas plan är att justitieutskottet ska rösta om eventuella riksrättsanklagelser i slutet av decembers andra vecka. Blir det grönt ljus där kan hela representanthuset samlas till votering före juluppehållet.

Utsikterna att Donald Trump ska fällas och avsättas är dock minimala. Röstar representanthuset för riksrättsanklagelser går frågan över till senaten, som agerar domstol. För att fälla en president krävs att två tredjedelar av de 100 ledamöterna röstar för - och det är osannolikt i den republikanskt dominerade kammaren.

Riksrättsprocessen är därmed att betrakta som en politisk markering från Demokraternas sida. President Trump har kallat den "en bluff" och "en häxjakt", men det finns bedömare som anser att den i själva verket gynnar honom inför nästa års presidentval. Detta bland annat eftersom sympatierna bland hans anhängare ökar.

Källa - 2019-12-04 11:03

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+