Stödpengar till Ukraina dröjer

Senaste nyheterna om Nato

Stödpengar till Ukraina dröjer - Två års blodigt inbördeskrig, ett allt hetsigare tonläge från Moskva om det annekterade Krim samt ett miljardhål i budgeten präglar situationen.

- Vad finns det att fira? 25 år av elände är inget skäl för fest, säger en äldre ukrainsk kvinna på ett torg i Slavyansk till tidningen The Guardian.

Utbredd korruption

Behovet av IMF-pengar, som skulle ha betalats ut redan för ett år sedan, är stort. Utåt har IMF sagt nej till utbetalningar med hänvisning till att Ukraina inte har fått ett elektroniskt system för att registrera centrala makthavares tillgångar och inkomster på plats.

Bakom detta kan man skönja ett stort missnöje med hanteringen av den utbredda korruptionen och haltande reformer av pensions- och skattesystemet, enligt Andreas Schwabe, som följer utvecklingen som ekonom på österrikiska Raiffeisen Bank International.

Om IMF-lån inte betalas ut snart kan regeringen i Kiev tvingas skjuta på en del pensions- och löneutbetalningar.

- Det skulle inte förvåna mig om något sådant händer, säger Schwabe.

Implikationerna är svåra att förutse. Men regeringen har en akut kris sedan i våras och ett bräckligt parlamentariskt stöd. Mardrömmen för president Petro Porosjenko och premiärminister Volodymyr Hrojsman vore ett nyval där missnöjet med åtstramningar och prishöjningar på energi - som tvingats fram av Porosjenkos västvänliga linje - slår tillbaka.

- Allt är möjligt i ukrainsk politik, säger Schwabe.

"Väldigt svårt"

Ett avtal om skuldlättnad från 2015 har lyft bort räntebetalningar i tre år. Dessutom räknar de flesta med framtida IMF-utbetalningar. Den akuta risken för statsbankrutt är därför - trots budgethålet på 120 miljarder hryvnia (cirka 40 miljarder kronor) - inte överhängande.

- Den stora utmaningen på sikt är att göra Ukraina mer som ett västland, med rättssäkerhet och ett bättre investeringsklimat, säger Schwabe.

Samtidigt ser han på 5-10 års sikt en normaliserad relation till Ryssland som troligare än ett EU- eller Nato-medlemskap för Ukraina.

- Fast det är väldigt svårt. Det beror ju på vad Ryssland gör också. Och under de närmaste åren, som vi kan överblicka, är det inte möjligt.

Källa - 2016-08-29 16:04

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+