SvD/Sifo Putin och Trump påverkar inte Nato opinion

Senaste nyheterna om Nato

SvD/Sifo Putin och Trump påverkar inte Nato opinion - Det säkerhetspolitiska läget är alltmer osäkert med vapenskrammel på båda sidor i närområdet runt Östersjön. Oklarheten kvarstår kring både Trumps och Putins avsikter. Men förändringarna är små i den svenska Natopinionen, med ett fortsatt nej-övertag, visar en ny SvD/Sifo-mätning.

- Det är två procent fler som är för Nato, förra året var det 33 procent, nu är det 35 procent. Samtidigt är 46 procent mot jämfört med 49 procent 2016. Det är en förändring, men ingen större, antalet osäkra är också på samma nivå, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

På söndag inleds årets Almedalsvecka med försvarsfrågorna högt upp på agendan. Några dagar senare, vid G20-mötet i Hamburg, kommer Trump och Putin att hamna öga mot öga för första gången. Då kan det komma en fingervisning om det finns grund för ett "närmande mellan Ryssland och USA med ett erkännande av intressesfärer", som Försvarsmakten uttryckt det i ett underlag inför nästa försvarsbeslut.

När den ryske presidenten nyligen fick frågan vad som skulle hända om Sverige valde att gå med i försvarsalliansen blev svaret att Ryssland då skulle vidta "lämpliga åtgärder". Liknande tongångar har hörts tidigare från andra ryska företrädare.

Under tiden fortsätter Natos truppförstärkningar i Baltikum och Östeuropa. På den ryska sidan pågår en omfattande militär upprustning med nya avancerade vapensystem som kan laddas med kärnvapen med räckvidd in över Sverige.

Men trots det osäkra läget i omvärlden verkar svenska väljare opåverkade i Natofrågan. En ny opinionsmätning från Sifo som SvD beställt visar en stabil bild av opinionen jämfört med mätningen 2016.

Tendensen över en längre period är att stödet för Nato ökar successivt om än långsamt, samtidigt är motståndet mer eller mindre oförändrat. För 15 år sedan ville 27 procent gå med i Nato, 46 procent var emot, lika många som nu. Förändringarna är små även över tid.

- Trots allt pågår det ingen större debatt om vi ska gå med i Nato eller inte, det kan vara en förklaring. Det finns partier som är tydliga med att vi ska gå med, men det är ingen stor debatt i frågan. Jag tror att den gamla alliansfriheten ligger kvar hos väldigt många när det gäller just Natofrågan, säger Toivo Sjörén.

På den rödgröna sidan, där samtliga partier är mot ett svenskt Natomedlemskap, är stödet för Nato generellt sett lågt. På frågan "Tycker du att Sverige ska ansluta sig till försvarsalliansen Nato?" svarar i genomsnitt 21 procent av de rödgröna väljarna "ja", och 61 procent "nej". Det största Natomotståndet finns i Vänsterpartiet med 80 procent "nej". I S och MP är siffrorna 57 respektive 58 procent mot Natomedlemskap.

Allianspartierna vill att Sverige ansluter sig till försvarsalliansen och där är stödet för Nato också betydligt större än i det rödgröna blocket, i genomsnitt är 46 procent för Nato. Det största stödet finns i Moderaterna med 55 procent och i Liberalerna med 49 procent. Samtidigt har Natomotståndet minskat i både M och L. Sverigedemokraterna är som parti mot svenskt medlemskap i Nato, ändå återfinns 45 av väljarna på ja-sidan, och endast marginellt fler, 46 procent, på nej-sidan.

Inrikespolitiskt håller S-MP-regeringen Natodörren lika stängd som tidigare med hänvisning till den militära alliansfriheten. Samtidigt fortsätter det nära samarbetet med både Nato och USA, och även diskussionen om försvarsanslagen och hur det spända läget runt Östersjön ska mötas med militära medel.

- Det är fler som tycker att försvaret ska stärkas. Försvarsfrågan har åkt upp och stödet för försvarskostnaderna har ökat, säger Toivo Sjörén.

Vad skulle kunna påverka opinionen i Natofrågan?

- Det är i så fall det säkerhetspolitiska läget med Rysslands agerande, att det uppfattas som ett större hot från Ryssland sida och att det ses som den enda utvägen att gå in i Nato.

Av vilket skäl är det så?

- Det är Ryssland som är nyckeln och tvärtemot, ju mer aktivt Ryssland är på det säkerhetspolitiska området, ju mer kan det påverka stödet för Nato i positiv riktning, säger Toivo Sjörén.

Sifo ställde på SvD:s uppdrag frågan "Tycker du att Sverige ska ansluta sig till försvarsalliansen Nato?" 1 000 telefonintervjuer med slumpvis utvalda personer genomfördes den 7-12 juni 2017.

Källa - 2017-06-30 13:03

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+