Svensk säkerhet splittrar regeringen

Senaste nyheterna om Nato

Svensk säkerhet splittrar regeringen - Claes Arvidsson, om varför Sverige inte ska underteckna FN-konventionen om förbud mot kärnvapen.

I dag har försvarsminister Peter Hultqvist träffat representanter för ICAN, (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons). Det blev säkert muntert. ICAN är den organisation som fick Nobels fredspris 2017. ICAN:s arbete för ett FN-förbud av kärnvapen backas upp tyvärr av utrikesminister Margot Wallström, men som väl inte av Hultqvist.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Regeringskamraterna de gröna är också för ett förbud, liksom regeringsunderlagskamraterna i V. Förstås.

Oenigheten mellan ministrarna har placerat frågan i en utredning, som ska bli färdig först efter höstens riksdagsval. Var Stefan Löfven slutligen landar är ovisst. Vill man vara säker, är det dock säkrast att rösta borgerligt. Alliansen säger nej till att Sverige undertecknar konventionen om förbud mot kärnvapen.

"Sverige borde inte tveka i frågan om att förbjuda det sista massförstörelsevapnet", menar dock chefen för ICAN Beatrice Fihn. Men det är ju inte det saken gäller. Som jag tidigare - och i perspektiv av Olof Palmes fredspolitik på 1970- och 1980-talet - har skrivit i Säkerhetsrådet:

Inga Nato-länder har sagt sig villiga att underteckna konventionen (och bara Nederländerna deltog i förhandlingen). Förstås. Då som nu skulle Nato inte längre vara en fungerande försvarsallians. Lägg därtill att själva dokumentet bär prägeln av ett snabbjobb, till exempel vad gäller verifikationsprocessen.

Det faktum att inga kärnvapenstater kommer att underteckna gör konventionen till ett kraftfullt slag i luften - bortsett då ifrån att ett svenskt undertecknande skulle skada Sveriges säkerhet. Och det kan man ju i och för sig tycka är skäl nog att skrinlägga. Det är faktiskt något av ett sorglustigt skämt att frågan ska utredas. Då som nu måste Sverige väga av avspänningspolitik, försvarsförmåga och behovet av återförsäkring. Slutsatsen kan bara vara en.

Och tänk en värld där bara Kim Jong-Un har en knapp att trycka på.

Eller tänk ett Europa där bara Putin sitter med fingret på knappen.

För att citera regeringens budgetproposition för Utgiftsområde 6:

"Den ryska retoriken om användning av kärnvapen är särskilt oroväckande".

CLAES ARVIDSSON är författare, mångårig ledarskribent i SvD och redaktör för Säkerhetsrådet.

Källa - 2018-03-28 17:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+