Sverige ska förhandla om kärnvapenstopp

Senaste nyheterna om Nato

Sverige ska förhandla om kärnvapenstopp - Sverige kommer att säga ja till att förhandla om ett kärnvapenstopp i världen - under FN-flagg.

- Det är viktigare än någonsin att att jobba för nedrustning, säger Margot Wallström (S).

Moderaterna kräver besked om ställningstagandet kan äventyra ett framtida svenskt Natomedlemskap.

Utrikesminister Margot Wallströminformerade i dag riksdagens utrikesutskott om regeringens planer.

I månadsskiftet kommer Sverige att säga ja till att delta i FN:s förhandlingar som syftar till ett förbud mot kärnvapen. Resolutionen i generalförsamlingen har lagts fram av länder som Österrike, Irland och Sydafrika.

Margot Wallström slår fast att regeringen anser att det är viktigare än någonsin att jobba för nedrustning av kärnvapen.

- Hållbar säkerhet byggs inte med kärnvapen, utan genom att aktivt verka för en kärnvapenfri värld. Därför inleder vi nu ett arbete för att ta fram en FN-resolution om ett globalt kärnvapenförbud, säger hon till Aftonbladet.

Förhandlingarna om kärnvapenavtalet väntas pågå under några år innan ett förslag kan tas fram och därefterundertecknas av medlemsländerna.

"Stänger dörren till Nato"

Svenska partier har länge drivit nedrustningsfrågor.

Båda regeringspartierna S och MP har kongressbeslut om att verka för nedrustning i världen. Men också företrädare för Allianspartierna har tidigare pläderat för detta. Den senaste tiden har dock företrädare för Moderaterna bytt fot i frågan.

I en utrikespolitisk debatt 2014 slog M:s försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark fast att arbetet för kärnvapennedrustning är "centralt".

Vid en interpellationsdebatt i riksdagen nyligen varnade han dock Sverige för att säga ja till kärnvapenresolutionen - med tanke på Nato.

- Detta skulle vara mycket olyckligt eftersom ett ja till den resolutionen bedöms vara oförenligt med ett medlemskap i Nato. Regeringen skulle med ett sådant agerande stänga dörren till ett framtida svenskt Natomedlemskap, sa han.

C står bakom nedrustning

Även i samband med Margot Wallströms information i utrikesutskottet framförde Moderaterna farhågor. Karin Enström, partiets utrikespolitiska talesperson, säger till Aftonbladet att man kräver besked om hur regeringen har kommit fram till sitt ställningstagande.

- Vi undrar om regeringen har gjort någon analys av vilka konsekvenser det här får, dels till våra viktigaste samarbetsländer, där några är Natomedlemmar, och också vilka konsekvenser det här kan få för framtida svensk handlingsfrihet,till exempel i fråga om ett Nato-medlemskap, sägerhon.

Margot Wallström fick dock även medhåll från Alliansen.

- Det är rimligt att vi startar processen. Det innebär ju inte att vi kommer att rösta ja till slutresultatet, för det avgörande är ju om det är en process som leder till eller bort från en kärnvapenfri värld, säger C:s talesperson Kerstin Lundgren till TT. Holmqvist

Källa - 2016-10-18 13:40

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+