Sverige tar plats i Stratcom

Senaste nyheterna om Nato

Sverige tar plats i Stratcom - Stratcom har i dag forskare och analytiker från elva länder och är placerat i Riga i Lettland. Där samlar man in information och forskar om påverkanskampanjer och falska nyheter. I dagsläget handlar det framförallt om kampanjer från Ryssland och från terrororganisationen Islamiska staten, IS:

Kunskapen Stratcom tar fram kan användas av regeringar, myndigheter och civilsamhället för kunna bemöta påverkanskampanjerna.

Risken för att utsättas för sådana kampanjer är samma för Sverige som andra länder i EU, enligt Stratcoms chef Janis Sarts. Han pekar på att förändringar i medborgarnas informationskonsumtion, har ökat riskerna.

- Faktumet att människor lever i informationsbubblor gör dem allt mer mottagliga för falska nyheter. Regeringar och myndigheters trovärdighet har fallit, säger Sarts.

Syftet med påverkanskampanjer kan till exempel vara att underblåsa spänningar i samhällen så att polariseringen ökar och därmed försvagar det berörda landet. Det kan handla om synen på migration, om minoriteter eller sociala klyftor i ett land. När det gäller IS propaganda anses strävan bland annat vara att skapa parallella samhällen för muslimer.

Statsminister Stefan Löfven uppgav i söndags att man inte kan utesluta ryska försök att påverka det svenska valet 2018. Sarts anser att det ännu är för tidigt att bedöma hur stor den risken är.

- Vi får se vad som sker i valen i Nederländerna, Frankrike och i synnerhet i Tyskland i år, säger han.

Sverige har sedan tidigare en analytiker från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på plats, men blev på tisdagen fullvärdig medlem då MSB:s generaldirektör Helena Lindberg skrev under ett samarbetsavtal. Det innebär att Sverige även får sitta med i Stratcoms styrkommitté och vara med och utveckla centret.

Stratcom ingår inte i Natos kommandostruktur, men bistår försvarsalliansen med expertis och kunskap om strategisk kommunikation.

Stratcom står för Natos strategiska kommunikationscenter

Centret är placerat i Riga

Stratcom bildades 2013 på initiativ av Lettland

Elva länder deltar, varav nio europeiska Natoländer, samt Sverige och Finland

Källa: Stratcom

Källa - 2017-01-10 15:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+