Sverige i utländsk press C vinnare i politiska kaoset

Senaste nyheterna om Nato

Sverige i utländsk press C vinnare i politiska kaoset - Norrmännen gottar sig i svenskt kaos, finländarna hyllar Centerpartiet - men inte svenskarnas halsstarriga kompromisslöshet - och tyskarna skriver om SD och Alliansens sönderfall. Den segdragna svenska regeringsprocessen väcker internationell uppmärksamhet.

Den svenska politiker som fått mest uppmärksamhet i den brittiska pressen är Centerpartiets ledare. “Kan Annie Lööf bli Sveriges första kvinnliga statsminister?" frågar the Guardian. Tidningen lyfter upp att valet i september gav riksdagen det största antalet kvinnliga parlamentariker i Europa, men att Sverige bara har haft manliga statsministrar. The Times skriver att Lööf är en av de få politiker som har en chans att bryta dödläget. Hon skulle i så fall bli Sveriges yngsta ledare i modern tid, tillägger tidningen.

Samtidigt har britterna fullt upp med sitt eget kaos i och med brexitomröstningen i parlamentet. Därför har brittiska medier inte skrivit så mycket om de senaste utvecklingarna i Sverige. När svenska perspektiv har lyfts upp har det ofta varit i samband med landets förhållande till EU.

“Kris i Sverige", skrev tabloiden Daily Express i december. “Kaos väntar 2019 eftersom de etablerade partierna nobbar populisterna". Tidningen, som är ett av de starkaste språkrören för en hårt brexit, fokuserade bland annat på att regeringsbildandet i Sverige orsakat huvudbry för EU.

Den konservativa tidningen The Telegraph uppmärksammade också läget i Sverige före årsskiftet. “Svenskarna vill ha en ny regering före julen", skrev tidningen som fokuserade på att ett eventuellt nyval skulle krocka med EU-valet i maj.

Centern utropas till vinnare i det svenska regeringsdramat och Vänsterpartiet riskerar att bli sittande med Svartepetter, enligt finska statsvetare, krönikörer och ledarskribenter.

- Centern är den stora vinnaren i regeringsuppgörelsen. Stefan Löfven har gått med på alla Centerns största krav. Det är en otrolig politisk framgång för ett parti som har 8,6 procents väljarstöd, säger den finske statsvetaren Thomas Karv från Vasa Akademi i Åbo.

I en intervju med Hufvudstadsbladet säger han att Centern får både äta kakan och ha den kvar.

- Socialdemokraterna kommer att driva centerpolitik i fyra år, samtidigt som Centern framställs som ett oppositionsparti. Om de lyckas så är det väldigt skickligt, säger Karv.

I en ledare skriver Hufvudstadsbladets Tommy Westerlund att han tror att överenskommelsen kan bli början på en ny tradition, där svenska partier kan samarbeta över blockgränserna på samma sätt som i Finland. Men i så fall krävs det "mer pragmatisk kompromissvilja och mindre halsstarrig kompromisslöshet".

Svenska Yle:s skrev innan Vänsterpartiets beslut blev känt att partiet riskerar att bli sittande med Svartepetter på hand både för att det blir extraval och för att Kristersson som en följd av det blir statsminister.

Norska medier har följt det svenska regeringsdramat tätt, men en viss matthet har börjat inträda efter de många rundorna. Rubriken "Kaos i svensk politik" används flitigt, men får konkurrens från "Brexit-kaos" och "Trump skapar kaos i Washington".

Dessutom har Norge sina egna förhandlingar om att utvidga regeringen med ytterligare ett parti. När nyheten kom om att statsministeromröstningen i den svenska riksdagen skjutits upp toppade den emellertid genast de största norska mediernas sajter.

Att Vänsterpartiet nu under en kort period spelar en nyckelroll - och reaktionerna det skapar i Sverige - överraskar norrmännen, som hittills har varit mest intresserade av Sverigedemokraterna. I Norge är motsvarigheten till Vänsterpartiet annorlunda. Sosialistisk Venstreparti (SV) bröt sig ur Arbeiderpartiet på grund av Nato, och har inte rötter i något kommunistiskt parti och har redan deltagit i en regering. SV:s partiledare Kristin Halvorsen var till och med finansminister 2005 - 2009.

"Stefan Löfven vill ha Vänsterpartiets stöd, men erbjuder dem noll inflytande" är rubriken i Aftenposten.

Månader av plågsamt politiskt stillestånd, blocköverskridande allianser och beskyllningar om samarbete med fienden är inget som får de tyskspråkiga medierna att gå igång. I Tyskland är detta vardagsmat - och rapporterna från det svenska dramat har varit minst sagt knapphänta.

Mest intresse väcker Sverigedemokraternas nyckelposition sedan valet förra året. Konservativa Frankfurter Allgemeine Zeitung lyfter fram Centerpartiets och Liberalernas två löften - att ersätta Stefan Löfven och att inte ge SD inflytande över en kommande regering.

"Till slut handlade det om vilket löfte som är lättast att bryta", skriver tidningen. Under rubriken "högerskor och socialdemokratiska stödhjul" lyfter den fram svekdebatten kring Annie Lööfs uttalande 2013 att hon hellre äter sin högra sko än att stödja socialdemokraterna.

Även Süddeutsche Zeitung tar fasta på Sverigedemokraternas roll och beskriver Alliansens sönderfall som en "reaktion på högerpopulisternas framgångar i valet". Sverigedemokraterna som "bland annat uppstått ur nazistkretsar" ligger indirekt bakom vad som betecknas som en historisk strömkantring i svensk politik.

Franska medier ägnade på måndagen nästan hela sitt utrymme till det ödesmättade tal till nationen som Emmanuel Macron ska ge, efter snart tre månader med protester på franska gator.

Och att invånarna i land med utpräglat tvåpartisystem ska försöka förstå hur hela åtta partier i ett litet land i norr krumbuktar sig för att hitta rätt samarbetspartners är kanske för mycket att begära.

Men den svenska politiska situationen, med folkvalda i den politiska mittfåran som försöker se till att ett växande parti på yttersta högerkanten inte får inflytande, är lätt för fransmännen att känna igen sig i.

På lokal och regional nivå finns det högerextrema partiet Nationell Samling - tidigare Nationella fronten - representerade i politiska kamrar, och mittenpolitikerna ägnar mycket tid till att väga sina politiska program mot Nationella samlings för att inte tappa väljare. En annan dag på året, en utan presidenttal, hade franska ledarskribenter säkert kikat intresserat på den svenska regeringssoppan.

Tidningen Courrier International skriver kort om att Sverige ser ut att kunna få en ny regering:

"Om scenariot (regeringen) blir av så får anti-migrationspartiet Sverigedemokraterna, som blev tredje största parti i senaste valet och som ingen vill regera tillsammans med, mycket begränsat inflytande", skriver Libération, och hänvisar till sin källa: Svenska Dagbladet.

Tf

Källa - 2019-01-15 13:44

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+