Tillerson träffar EU i Bryssel

Senaste nyheterna om Nato

Tillerson träffar EU i Bryssel - Tillerson anlände till Europa i går med ett bagage fullt av rykten om att president Donald Trump ska vara på väg att byta ut honom - förslagsvis mot CIA-chefen Mike Pompeo.

Fast än så länge har både Trump och Tillerson mest skrattat bort alla uppgifter. Och inför veckans Europabesök betonar allehanda inblandade att den nuvarande utrikesministern är den som gäller.

- Vi har arbetat med minister Tillerson och hans personal kring det här mötet i flera veckor redan och det har inte varit några förändringar, sade USA:s Nato-ambassadör Kay Baley Hutchison till journalister i Bryssel i går, rapporterar AFP.

Ungefär detsamma hörs från Nato-chefen Jens Stoltenberg, som i dag och i morgon leder ett Nato-möte med Tillerson på plats.

- Vi har sett gång på gång att Nato-ministrar har kunnat fokusera på det arbete som måste göras, oavsett spekulationer och rykten, sade Stoltenberg på sin presskonferens inför mötet i går.

Innan Tillerson träffar Nato-kollegorna väntas han till EU:s ministerråd vid lunch i dag för att träffa EU:s utrikeschef Federica Mogherini och de 28 EU-ländernas utrikesministrar.

Främsta ämnen lär bli läget i Nordkorea och Iran. EU trycker hårt på för att bevara det kärnavtal med Teheran, som alltmer ifrågasatts i Washington.

- Att bevara kärnkraftsuppgörelsen med Iran och den fulla implementeringen av det är en avgörande säkerhetsprioritet för Europa, sade Mogherini i fredags enligt AFP.

Från Bryssel åker Tillerson vidare till Wien på torsdag och ett möte inom säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE. Där väntar även enskilda möten med bland andra Sveriges Margot Wallström (S) och Rysslands Sergej Lavrov.

Då väntas även exempelvis läget i Ukraina bli ett diskussionsämne.

Källa - 2017-12-05 09:53

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+