Tobias Lindberg Dubbla svenska signaler.

Senaste nyheterna om Nato

Tobias Lindberg Dubbla svenska signaler. - Sverige och USA har enats om fördjupat försvarssamarbete. Men avtalet beror också på ett tredje land.

"Det innebär naturligtvis signaler till Ryssland", säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till TT.

Kreml har rubbat den säkerhetspolitiska balansen genom annekteringen av ukrainska Krim, resonerar han och kallar överenskommelsen med USA för "stabiliserande". Den syftar till att förbättra förmågan att göra gemensamma militära insatser med alltifrån övning och utbildning till samordning av teknik.

I bakgrunden anas oron för en militär kris i någon av de baltiska staterna. Då kan Natoländerna - med USA i spetsen - behöva tillgång till svenskt territorium. Det lovas de också. Men mer än ett allmänt löfte rör det sig inte om. Sverige vill fortfarande kalla sig alliansfritt, regeringen har inga planer att ändra på det.

Hultqvist beskriver det nya avtalet som ett sätt att utnyttja handlingsfriheten inom de politiska ramar som riksdagen gett. I princip står Sverige nu så nära USA och Nato det går att komma utan att gå med i försvarsalliansen. Det må vara en politiskt bekväm position, men knappast den säkrast tänkbara.

Regeringen borde, om inte annat, tillsätta en villkorslös utredning om vad ett Natomedlemskap skulle innebära för landet. Att en sådan skulle öka spänningarna, genom att provocera Ryssland, håller inte som motargument. I Finland har motsvarande utredning redan presenterats utan några säkerhetspolitiska komplikationer. Och vad sänder det för signaler när alliansfriheten kramas så hårt att det inte ens tas fram klara fakta om alternativet?

Visst markerar den svenska linjen närhet till USA och Nato, men även att det finns utrymme kvar för Kreml att pressa Sverige om läget skulle bli skarpt.

Källa - 2016-06-09 17:35

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+