Trump Alla måste betala för Nato

Senaste nyheterna om Nato

Trump Alla måste betala för Nato - Vid ingången till Natos nya högkvarter i nordöstra Bryssel valde den nye USA-presidenten att tungt betona två huvudämnen när de 28 medlemsländernas ledare invigde miljardbygget.

Tema ett var terrorn - som Trump exemplifierade med attacken i Manchester i måndags.

- Attacken i Manchester visar hur djup ondskan är. Det var en barbarisk och ondskefull attack mot vår civilisation, sade presidenten, som sedan ledde en tyst minut för offren innan han drog en klar koppling mellan terror och migration.

- Det är tusentals och åter tusentals människor som väller in i våra länder och sprider sig och i många fall vet vi inte vilka det är. Vi måste vara tuffa. Vi måste vara starka. Nato måste ha ett starkt fokus på terrorism och migration och även på hotet från Ryssland och mot Natos östra och södra gräns, sade Trump.

Tema två var Natos kostnader - där presidenten upprepade sin åsikt om de Nato-länder som inte nått upp i försvarsalliansens målsättning om att lägga motsvarande minst två procent på försvaret.

- Det här är inte rättvist mot folket och skattebetalarna i USA. Många av de här länderna är skyldiga enorma summor från tidigare år, hävdade Trump.

- Alla Natomedlemmar måste slutligen bidra med sina andelar, sade presidenten.

Vad Trump däremot inte tog upp i talet var om hur han egentligen ställer sig till Natos artikel 5 - den grundläggande paragraf som förklarar att alla länder ska ställa upp för varandra vid en eventuell attack.

I stället kom ett uttalande från företrädare för Vita huset omedelbart efter talet om att det som Trump sade ska ses som ett bevis på hans stöd för artikel 5, rapporterar Reuters.

Frågan om artikel 5 har väckt oro runt om bland olika Nato-medlemmar, som inte glömt Trumps hårda kritik mot försvarsalliansen under valkampanjandet i fjol. Många har velat se en mer tydlig markering från presidenten.

- För oss är det helt avgörande att vi får bekräftat den starka solidariteten och sammanhållningen mellan Nato-medlemmarna, sade exempelvis Norges statsminister Erna Solberg inför toppmötet, enligt nyhetsbyrån NTB.

Efter Trumps tal invigdes det nya Nato-högkvarteret officiellt, bland annat med en flyguppvisning med visst svenskt inslag i form av ett par av Tjeckiens Gripen-plan.

På själva toppmötet skulle senare två huvudbeslut fattas: dels om att alla medlemmar ska ta fram årliga planer över hur de ska nå upp i tvåprocentsmålet, dels om att formellt göra Nato till officiell medlem i den globala koalitionen som bekämpar terrorrörelsen IS i Syrien och Irak.

Källa - 2017-05-25 17:44

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+