Trump dunkade mig i ryggen och sa att han var svensk

Senaste nyheterna om Nato

Trump dunkade mig i ryggen och sa att han var svensk - Olle Wästberg, före detta generalkonsuln i New York har träffat båda kandidaterna i årets presidentval. Han både tror och hoppas på en vinst för Clinton i november.

- En Trumpseger skulle vara klart negativt, både för USA, världen och Sverige.

En knapp månad före valet har Hillary Clinton en stabil ledning över Donald Trump. Men mycket kan förändras de sista veckorna innan amerikanerna går till valurnorna, menar Olle Wästberg, som var generalkonsul i New York mellan 1999 och 2004. Dessförinnan före detta folkpartistisk riksdagsledamot och tidigare chefredaktör på Expressen.

- Det ska nog till en del till för henne att inte vinna. Men man talar om så kallade october surprises, det kan komma fram mer saker om Clinton foundation, det kan inträffa ett terrordåd. En fara för henne kan vara att folk kan tro att det är givet att hon vinner och då inte går och röstar.

En seger för Clinton skulle i stort sett betyda fyra år till med Obamas politik, menar han. Med Trump som president skulle å andra sidan läget kunna förändras radikalt, både i USA och i resten av världen:

- Han har lovat att säga upp Nafta-avtalet. Och för Sveriges del skulle det vara väldigt negativt med Trump, både ekonomiskt och säkerhetspolitiskt. Han har bland annat sagt att de som inte är med i Nato inte får stöd av USA, det innebär att vi inte kommer få militärt stöd från dem. En vinst för honom skulle också ge uppmuntran till andra populister i Europa, säger han.

Olle Wästberg har träffat både Hillary Clinton och Donald Trump och hans intryck rimmar väl med hur de framstår i kampanjen. Clinton är kylig och avmätt även privat - något som funkar som president men inte så bra under kampanjandet, säger han.

- Donald Trump träffade jag på en stor men privat fest. Han kom fram och dunkade mig i ryggen och sa att han hade svenska rötter. Det är ju en direkt lögn. Trumps familj kom från Tyskland.

ALLT OM USA-VALET - viktigaste nyheterna och analyserna om USA-valet direkt i mejlkorgen

Vem som än vinner den 8 november står det republikanska partiet för stora utmaningar. Efter den förra valförlusten 2012 tillsattes kommittéer som kom fram till att partiet måste bli bättre på att nå kvinnor, svarta och latinos. Allt det har skrotats i och med Donald Trumps förolämpningar mot just dessa tre grupper.

- Valrörelsen är väldigt mycket mer personlig, mycket grövre, än vad vi tidigare sett. I tidigare val har skillnaderna varit tydliga men de har inte haft de personliga påhoppen vi ser nu.

På torsdag deltar Olle Wästberg i "En kväll om USA-valet" med SvD:s utrikesredaktör Jesper Sundén och utrikesanalytiker Therese Larsson Hultin.

Arrangemanget är utsålt så tyvärr går det inte att få biljetter längre.

Den intensiva medierapporteringen kring Trump var positiv för honom i början men det tror Wästberg har förändrats efter att han säkrat partiets nominering. En flitigt förekommande del i den här valrörelsen är också att medier granskar sanningshalten i kandidaternas påståenden.

- När Trump beslås med lögner rycker han på axlarna och det accepterar hans anhängare. De tycker illa om faktakontroll och tycker inte om experter. Men för att vinna i november behöver Trump fler än sina kärnanhängare.

Källa - 2016-10-14 14:52

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+