Trump en seger för Putin

Senaste nyheterna om Nato

Trump en seger för Putin - Segern för Donald Trump är redan det värsta som hänt sedan kriget i Irak. Det kan komma att bli den värsta händelsen sedan Jalta. Det är knappt rimligt längre att tala om "väst". I de flesta frågor - säkerhetspolitik, handel, klimatpolitik - har Trump ingenting gemensamt med de som styr övriga avancerade industriländer.

Visst, de amerikanska institutionerna står starka och de flesta amerikaner är fortfarande vettiga. Det kan hända att Donald Trump upptäcker att ämbetets realiteter blir en läxa. Kanske ser saker och ting annorlunda ut om fyra år. Men den skada som redan skett är enorm och den växer snabbt.

Till att börja med kan konstateras att Ryssland öppet och framgångrikt blandade sig i en amerikansk valrörelse. Vi bör räkna med mer av den varan i de kommande valen i Franskrike, Tyskland och på andra håll. Kombinationen hackning av datorer och läckor, som sår tvivel med hjälp av påhittade skandaler, har visat sig anmärkningsvärt effektiv. Trump kanske inte känner tacksamhet mot Putin, men Putin är helt säkert segerrusig.

Europa var redan tidigare en enda röra. Utan amerikanskt ledarskap kommer det att bli värre. Frestelsen att träffa överenskommelser med Vladimir Putin ökar när risken för kritik och motåtgärder från stormakter minskar. Nu vilar ett kolossalt ansvar på Angela Merkel. Hon är nu den fria världens ledare och Tyskland är Europas omistliga land. I dag skräller väckarklockan för dem, särskilt i Polen, som tror att det går att ersätta diplomati med starka band över Atlanten.

För frontstaterna, särskilt Estland, Lettland och Litauen, är valresultatet inte bara ett politiskt drama utan en fråga om nationens överlevnad. Ländernas politiska ledarskap kommer att sättas på prov som aldrig förr (vilket gör tidpunkten särskilt olycklig för regeringskrisen i Estland och osäkerheten efter valet i Litauen). Deras bästa hopp står till en tät samordning med allierade i regionen och med Europas två kärnvapenmakter Storbritannien och Frankrike. Det är värt att påminna om att de fem nordiska länderna plus de tre baltiska och Polen tillsammans har en högre BNP än Ryssland.

Prioriteringen på kort sikt är att skydda regionen från ett opportunistiskt påhitt från Ryssland. En tidigt styrketest skulle kunna förstöra Natos trovärdighet innan president Trump ens hunnit packa upp sina väskor. De närmaste månaderna skulle vara ett bra tillfälle för så många allierade som möjligt - inklusive icke- Natoländerna Sverige och Finland - att skicka trupper på övningar i de baltiska staterna.

På medellång sikt är det stora behovet att lära den amerikanska administrationen varför det är viktigt att ha allierade. Isolationistisk retorik gick kanske hem under valrörelsen, men den löser inga problem som kräver samarbete med andra länder. Det kommer att vara värt besväret att påminna Donald Trump att Polen och Estland redan satsar 2 procent av BNP på försvaret och att andra länder snart når det målet samt att alla tidigare ofria nationer utan att tveka kom till USA:s hjälp i Afghanistan och Irak.

Skulden för allt detta ligger inte hos de amerikanska väljarna utan hos de europeiska politiker som upprepade gånger dragit sig undan sitt ansvar under decennierna efter det kalla krigets slut. En kombination av snålhet och självgodhet har frätt på den transatlantiska samhörigheten. De människor som hyllade Edward Snowden och buade ut NSA har en del svåra frågor att besvara nu.

Den största frågan är hur vi sköter våra egna länder. Amerikaner som stöder Trump känner samma vrede som den som fick brittiska väljare att rösta på Brexit, vilket blivit till en inspiration för systemkritiska och simplistiska partier i andra länder. Överallt i Europa behöver folk som styr över olika verksamheter (och som skriver om dem, som jag) se sig i spegeln och fråga "varför litar folk inte på oss?" Genom att svara på den frågan kan vi inte bara avvärja faran för fler Trumpliknande segrar i Europa, det skulle också kunna göra oss bättre på att motstå hotet från Ryssland.

Översättning: Lars Ryding

Källa - 2016-11-10 08:15

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+