Trump inte längre Natos främsta fiende

Senaste nyheterna om Nato

Trump inte längre Natos främsta fiende - Donald Trump är inte längre Natos fiende nummer ett. Presidenten har nyanserat sin syn på alliansen. Ändå väcker Trumps närvaro vid toppmötet i Bryssel starka känslor. Och inte bara i Natokretsen. Säkerheten är skärpt och stora demonstrationer möter Trump när han landar på onsdag eftermiddag.

BRYSSEL Officiellt kommer Donald Trump och first lady Melania Trump att få ett ståtligt välkomnande i Bryssel. Efter ankomsten tar den belgiske kungen Philippe och drottning Mathilde emot presidentparet på slottet. Samtidigt ligger belgiska säkerhetsstyrkor i högsta beredskap.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Planerade demonstrationer har udden riktade både mot Nato och Trump personligen och samlas enligt upprop på Facebook på temat "Trump not welcome". Polisen räknar med att tusentals deltagare kan ge sig ut på gatorna under Trumps tvådagars besök i Bryssel. Vid toppmötet på torsdag deltar stats- och regeringschefer från ytterligare 28 länder, inklusive kandidatlandet Montenegro, och Bryssel blir då närmast en belägrad stad.

Militärt pågår nu från Natos sida utplaceringen av förband i Baltikum och Östeuropa, enligt beslut som fattades vid det förra toppmötet i Warszawa i juli 2016. Parallellt har Putin och Ryssland konsekvent byggt upp sin egen militära kapacitet i det västra distriktet närmast Sverige och Östersjön, inklusive nya robotsystem som kan förses med kärnvapenstridsspetsar i enklaven Kaliningrad.

Donald Trump själv utmärker sig inte längre som Natos fiende nummer ett. Ändå är det för tidigt för alliansen att blåsa faran över. Det här är den sanningens minut som medlemsländerna bävat för ända sedan Trump började kasta skit på Nato under valkampanjen i USA. Trump lät då förstå att amerikanskt stöd vid ett ryskt angrepp i Europa inte var en självklarhet och med det skakade han om alliansen i dess grundvallar.

Nu när Trumps ministrar varit runt i världen i några månader är bilden en annan. Förvars- och utrikesministrarna, James Mattis och Rex Tillerson, har helhjärtat ställt sig bakom tidigare åtagande, likaså vicepresidenten Mike Pence. Även Trump har lugnat ner sig, tagit avstånd från tidigare rallarsvingar och uttalar sig mer balanserat.

Vid ett möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Washington i april uttryckte Trump "starkt stöd" för försvarsalliansen. Skälet var, sa han, att Nato ökat sina insatser i kampen mot IS.

- Jag har klagat på det, nu har man gjort en förändring och bekämpar terrorism, sa presidenten.

Vid toppmöte blir en fråga nu om Nato formellt ska ingå i den USA-ledda koalitionen i kampen mot IS, där även Sverige finns med. En annan punkt är synen på Ryssland, som med tanke på uppståndelse och utredningar på hemmaplan i Washington kan vara ett ämne Trump helst skulle vilja, men inte kan undvika.

Ett tredje punkt på agendan, sannolikt den mest infekterade, är kravet på en jämnare kostnadsfördelning i alliansen. När det gäller kravet på pengar har Trump och hans ministrar inte backat en millimeter.

Vid James Mattis Natobesök i februari var innebörden att konkreta planer och tidtabeller skulle upp på bordet från samtliga länder som inte når upp till målet på försvarsutgifter på två procent i BNP-andel. Sverige, som inte bjudits in till Brysselmötet, ligger som jämförelse på halva den nivån, långt under snittet på 1,5 procent.

Nu har det gått ett antal månader och frågan är om det finns några resultat att visa upp. Och hur Donald Trump reagerar om det inte gör det eller om ett eller annat land dristar sig till att komma med invändningar.

Toppmötet inleds med en invigningsceremoni vid Natos nya åttaarmade högkvarter, en skinande stål - och glaskonstruktionen på totalt drygt 250 000 kvadratmeter till en kostnad av 10 miljarder kronor.

Avsikten är att byggnaden ska symbolisera en ljusnande framtid i alliansen, men toppmötet kan också sluta med sprickor i fasaden om Trump inte drar jämnt med övriga Natoledare. Nu kommer presidenten att hålla ett anförande vid invigningen, i övrigt är tanken att Trump ligga lågt under toppmötet, enligt vad SvD inhämtat. Kanske är det ingen slump.

Källa - 2017-05-24 06:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+