Trump Inte självklart att försvara Baltikum

Senaste nyheterna om Nato

Trump Inte självklart att försvara Baltikum - Det är inte självklart att USA skulle gripa in om Nato-allierade i Baltikum utsätts för ett militärt angrepp.

Åtminstone inte om Donald Trump får bestämma.

- Först skulle jag titta på om de fullföljt sina åtaganden gentemot oss, säger republikanernas presidentkandidat i en intervju med New York Times.

Ett angrepp på ett Natoland är ett angrepp på hela Nato. Det är på den grundprincipen som försvarsalliansen har vilat sedan den grundades 1949.

Men detta kan komma att ändras om Donald Trump vinner det amerikanska presidentvalet i november. Till New York Times säger den republikanske kandidaten att USA under hans ledning inte automatiskt skulle rycka ut om någon av medlemsstaterna i Baltikum blev angripen.

- Först skulle jag titta på om de fullföljt sina åtaganden gentemot oss, säger Trump till tidningen.

- Om de uppfyller sina skyldigheter mot oss så är svaret ja.


Vill minska militärutgifterna

De åtaganden och skyldigheter Trump talar om är ekonomiska sådana. USA har sedan inledningen av kalla kriget stått för den absoluta merparten av Natos militära utgifter, både i absoluta och relativa tal. Medlemsstaterna är skyldiga att lägga minst två procent av bruttonationalprodukten på försvaret, men enligt Wall Street Journal uppfyller bara fem medlemsstater detta krav.


Ny försvarspolitik

Parallellt med krav på hårdare tag mot IS har Trump också upprepade gånger förklarat att han vill minska USA:s militära utgifter. Det är en försvarspolitisk linje som står i skarp konstrast till republikanska traditioner, där en dyr interventionistisk politik och en stark närvaro utomlands länge varit centrala byggstenar.

- Jag tycker inte att det verkar särskilt smart, säger Trump om kostnaden för att upprätthålla USA:s militärbaser utomlands.

- Om vi behöver försvara USA kan vi göra det från amerikansk mark och det kommer att bli betydligt billigare.

Källa - 2016-07-21 10:21

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+