Trump kommer inte framåt muren står i vägen

Senaste nyheterna om Nato

Trump kommer inte framåt muren står i vägen - President Trump manade till samling i sitt mestadels positiva tal till nationen i natt. Och han kan få stöd vad gäller bland annat Nordkorea, delar av utrikespolitiken och handeln. Men den icke-existerande muren fortsätter vara ett hinder för att få uppslutning från fler demokrater, analyserar SvD:s Erik Bergin.

Sedan "State of the Union"-talet tog den form det har idag - direktsänt på bästa sändningstid - har alla amerikanska presidenter alltid använt talet för att försöka ena nationen. Långt ifrån alla har lyckats, men det var i alla fall den tonen som Trump slog an när han stod i representanthuset på Capitol Hill på tisdagskvällen.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

- Jag står här redo att arbeta med er för att genomföra historia framsteg, med förhoppningen att vi ska regera inte som två partier, utan som en nation, inledde Donald Trump.

Det var också på sätt och vis ett budskap om att ett enat USA kan uppnå stora ting när Trump hyllade astronauten Buzz Aldrin, som var andra man på månen med Apollo 11 för 50 år sedan och som satt i publiken.

- I kväll ber jag er att välja "storhet" (greatness), sa Trump och fortsatte med att hylla ekonomin, glädjas åt stigande löner och berömma sin administration för den låga arbetslösheten.

Det var samma på ytan mestadels positiva ton som i Trumps första "State of the Union" för ett år sedan, och helt annorlunda jämfört med presidentens mörka installationstal i januari 2017.

Presidenten lyfte fram lagstiftningsmässiga framgångar under året som genomförts med i flera fall brett stöd av båda partier. Bland annat i kampen mot USA:s galopperande opioidkris, en jordbruksreform, bättre skydd för pensionerade soldater och lagstiftning för att reformera rättsapparaten.

Trump nämnde satsningar mot hiv/aids och cancer hos barn och vann stående ovationer.

Och han drog ned applåder från alla läger i församlingen när han noterade att fler kvinnor än någonsin nu är invalda i USA:s kongress, hundra år efter att kvinnlig rösträtt röstades igenom i USA. En grupp kvinnliga politiker lyssnade på talet i representanthuset igår klädda i vitt för att markera kvinnors rättigheter.

Trump följde manus, skämtade och höll en civiliserad ton. Han uppmanade till stopp för "motståndspolitik" och "löjliga partiska undersökningar", en passning till den nya demokratiska majoriteten i representanthuset.

Men talet får ändå marginell effekt när det gäller att öka enigheten i den vanligtvis djupt splittrade kongressen. Orsaken var bland annat det som kom sedan: muren.

Inte med ett ord nämnde Trump den över en månad långa nedstängningen av stora delar av statsapparaten i december och januari. Men när han tog upp behovet av immigrationsreform i USA så gjorde han det genom att åter hänvisa till den "nationella kris" längs den södra gränsen som många demokrater helt enkelt inte anser existerar.

- Kongressen har tio dagar på sig att rösta igenom ett lagförslag som finansierar staten, skyddar landet och säkrar vår mycket farliga södra gräns, sa Trump.

Det hade i och för sig varit en skräll om presidenten avstått från att prata om gränsen mot Mexiko. Särskilt som den federala staten just nu enbart är tillfälligt öppen inför att Vita huset åter hotar att stänga den i februari om inte kongressen anslår 5,7 miljarder dollar till Trumps mur.

Men den imaginära muren är just nu det främsta hindret mot att demokratiska politiker ska sluta upp bakom Trumps politiska agenda i någon större omfattning. De har heller ingen anledning - mycket få demokratiska väljare gillar Trump. Det skiljer ut honom från flera tidigare republikanska presidenter, som tidvis haft väsentligt starkare stöd från motståndarpartiets väljare.

Muren var ett centralt tema i samma tal även för ett år sedan. Då hade Trump hjälp av en republikansk majoritet i båda kammare i kongressen och fick den ändå inte byggd. Nu är Demokraterna i majoritet i representanthuset.

När sedan presidenten fortsätter marknadsföra murens förträfflighet med hänvisning till förvrängda fakta kring immigration, terrorhot och annat, enligt en lång rad faktagranskningar senaste månaderna, så förbättrar det knappast Trumps chans att komma vidare.

Troligen vann Trump fler anhängare när tog upp utrikes-, säkerhets- och handelspolitiken. Han levererade en nyhet när han presenterade ett datum (27-28 februari i Vietnam) för ett nytt toppmöte med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

- Våra fångar har kommit hem, kärnvapentesterna har stoppats och det har inte varit ett missiltest på femton månader, noterade Trump och fortsatte med:

- Om jag inte valts till president hade vi just nu, enligt min åsikt, befunnit oss i ett stort krig med Nordkorea.

Och även om Trump ofta ger uttryck för en starkt förenklad och svartvit bild av internationell handel så är det få som säger emot att särskilt Kina tidigare försökt dra nytta av USA som ekonomiskt draglok. När Trump angriper globalisering och internationella institutioner kritiseras han ofta för att inte verka bry sig om konsekvenserna. Men också många demokrater instämmer i att det finns ett reformbehov inom organisationer som exempelvis mastodonten FN, Nato och Världsbanken.

Trump går till konfrontation i lägen där många anser att hans företrädare Barack Obama var alltför försiktig.

- Obama hade en teori om eskalering att om du trappar upp någonting så kan du tappa kontrollen. Vad Trump har visat är att rädslan för att trappa upp är inte vad Obama trodde att den var. Han använder upptrappning fritt, ofta utan att tänka, säger Tom Wright vid tankesmedjan Brookings Institution till tidningen Politico.

Trump har manifesterat den upptrappningspolitiken inte minst genom att ta USA ut ur en rad internationella avtal (klimatavtalet, Iran, missilavtalet INF med Ryssland, Nafta, med flera).

Flera av dem nämndes av presidenten som framgångar på tisdagen.

- Iran är en radikal regim som gör dåliga saker, sa Trump.

Tf

Källa - 2019-02-06 07:43

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+