Trump och konsten att förlora sina vänner

Senaste nyheterna om Nato

Trump och konsten att förlora sina vänner - Vita huset skulle gärna se en regimförändring i Iran, men vilka iranier tror sig USA-presidenten Donald Trump kunna vinna genom att hota att bomba deras kulturella världsarv?

Detta är en kommentar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Donald Trumps pappa Fred hade svårt för sociala kontakter. Han gick till och med på kurs hos Dale Carnegie för att lära sig självhjälpsguruns framgångsrecept "Hur du vinner vänner och påverkar din omgivning". Men det hjälpte inte.

Själv verkar Donald Trump praktisera en inverterad form av Dale Carnegies budskap, som typ "Hur du förlorar vänner och påverkar din omgivning negativt".

Hans attacker på försvarsalliansen Nato har till exempel fått Frankrikes president att tala om att Nato spelat ut sin roll samt skapat stor osäkerhet i Baltikum. Övergivandet av de syriska trupper som utkämpat markkriget mot IS har fått forna vänner att kasta sten på amerikanska fordon.

Men frågan är om inte Trump med sina turer kring Iran tagit den inverterade Carnegiestrategin ännu ett steg längre.

I Iran fanns för två år sen ett starkt missnöje mot regimen, vilket tog sig uttryck i stora demonstrationer och protester. Många iranier var besvikna över att livet inte blivit bättre efter att sanktionerna mot landet avskaffades till följd av kärnenergiavtalet 2015. Irans president Hassan Rohani uttryckte förståelse för demonstranternas krav och såg en chans att använda sig av dem i maktkampen med regimens hökar, som revolutionsgardet.  

Men när Trump ett par månader senare beslöt att USA ensidigt skulle överge kärnenergiavtalet och återinföra sanktionerna upphörde protesterna mot regimen i stort sett. Med sanktionerna blev det lätt för landets ledare att peka ut USA som ansvarigt för Irans alla ekonomiska problem.

Lugnet i landet höll i sig fram till november förra året. Då höjdes bensinpriset kraftigt och en närmast explosionsartad protestvåg bröt fram. Den krossades brutalt, men under ytan pyrde missnöjet. Kanske hade det på sikt kunnat leda fram till de krav på regimförändringar som USA önskar sig.

Men i dag är läget ett annat. Mordet på Qassem Soleimani har stärkt den iranska regimen och dess mest hårdföra krafter. Soleimani förde visserligen en hänsynslös politik i Irans grannländer och kan sägas vara ansvarig för tusentals människors död. Samtidigt sågs han i Iran som en hjälte som skyddat landet från terrorgrupper som IS och al-Qaida. Sorgen över hans död har enat stora delar av befolkningen och riktat om deras missnöje mot USA.

Hundratusentals iranier sörjde hans död, men förstås inte alla. Som för att stöta bort även dem kom i helgen Trumps nästa drag - att hota med att bomba "mål av stor vikt för den iranska kulturen" om Iran hämnas Soleimanis död.

Iran är rikt på kulturella skatter som FN-organisationen Unesco gjort till världsarv. Den 2 500 år gamla persiska ruinstaden Persepolis är den mest kända, men där finns ytterligare minst ett dussin.

"De får tortera och lemlästa vårt folk. De får använda sig av vägbomber och spränga vårt folk. Och vi får inte röra deras kulturlämningar? Så fungerar det inte", deklarerade Trump i söndags, efter att bland annat utrikesminister Mike Pompeo sagt att USA inte ska göra något som är olagligt.

Allt som nu hänt har resulterat i att Iran bestämt sig för att göra som USA och helt överge kärnenergiavtalet från 2015. Ett av Trumps argument mot avtalet var att Iran efter 15 år skulle vara fria att producera så mycket kärnbränsle de vill. Till följd av hans politik är de nu på väg att göra det efter bara fem år.

Kanske vore det inte så dumt för Trump att själv gå en kurs i "Hur du vinner vänner och påverkar din omgivning". Men kanske är det redan för sent.

Källa - 2020-01-06 19:24

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+